Oud-dijkgraaf Henk Tiesinga overleden

FLEVOLAND • Di 15 augustus 2023 | 11:46 • Dinsdag 15 augustus 2023 | 11:46

Oud-dijkgraaf Henk Tiesinga uit Bant is afgelopen zaterdag overleden. Dat meldt het Waterschap Zuiderzeeland vandaag. "Door zijn grote maatschappelijke betrokkenheid had Tiesinga veel oog voor de behoeften in de samenleving en de kansen en mogelijkheden voor het waterschap", zo staat op de website van Zuiderzeeland. Henk Tiesinga is 74 jaar geworden.

"Zijn langetermijnvisie droeg bij aan de verdere professionalisering van Zuiderzeeland en onze betekenis in de waterwereld. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld om Waterschap Zuiderzeeland binnen en buiten ons beheergebied op de kaart te zetten."

Henk Tiesinga was van 1993-1999 dijkgraaf van het Waterschap Noordoostpolder, dat later opging in het Waterschap Zuiderzeeland. Een dijkgraaf is de voorzitter van het bestuur, vergelijkbaar met een burgemeester in een gemeente.

Daarna is Tiesinga van 2000-2013 dijkgraaf geweest van Waterschap Zuiderzeeland. "Onder zijn bestuurlijke leiding heeft het waterschap zich ontwikkeld van een uitvoerende beheerorganisatie naar een moderne netwerkorganisatie die middenin de samenleving staat", zo meldt het waterschap.

Andere functies
Henk Tiesinga was in 2018 ook korte tijd waarnemend burgemeester van Noordoostpolder. Van 2009 tot 2011 was hij namens het CDA lid van Eerste Kamer. In juni van dit jaar ontving Tiesinga tijdens zijn afscheid van de Faunabeheereenheid Flevoland de Gouden Kiekendief. De Gouden Kiekendief is bedoeld als waardering voor personen of organisaties die zich op zeer bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de provincie Flevoland.

In het Waterschapshuis is een condoleanceregister geopend en de vlag op de gebouwen en installaties van Zuiderzeeland hangt deze week halfstok.

Enthousiast
Kundig, gedreven, vol enthousiasme en iemand die plezier in zijn werk had, zo herinnert Cees Okkerse zich dijkgraaf Tiesinga. "Dat straalde ook van hem af." Okkerse was jarenlang fractievoorzitter van de grootste partij in het waterschap, Water Wonen en Natuur. In die functie kwam hij veel in contact met Tiesinga.

Tiesinga kwam uit de agrarische sector, maar had volgens Okkerse ook oog voor natuurbelangen. Dat was bijzonder, want in eerste instantie was vooral de landbouwsector belangrijk in het waterschap. Naast natuur heeft Tiesinga ook zijn invloed gebruik om ruimte te maken voor stedelijke belangen. "Dat heeft hij goed gedaan." Daarnaast was Tiesinga een goede ambassadeur voor Flevoland, vindt Okkerse.

De dijkgraaf was een verbinder, die door zijn enthousiasme en gedrevenheid soms wel sturend kon zijn. Okkerse maakte op zulke momenten dan even oogcontact met Tiesinga: "Dan kwam er een hele lichte glimlach om zijn lippen. Dan nam hij wat gas terug."

Watersnood in Noordoostpolder
1998 is een bijzonder jaar in de carrière van Tiesinga. Tiesinga werd 's ochtends vroeg gebeld met de boodschap: 'kom maar naar Emmeloord, want we houden het niet'. Het is een rit die Tiesinga niet gauw vergeet. "Het was zwart en grijs en het striemde door de lucht, toen dacht ik al, ik weet niet wat er loos is, maar er is wat aan de hand", zei hij in een terugblik. Uiteindelijk bleek er zo veel water te zijn gevallen dat delen van de Noordoostpolder onder water kwamen te staan.

In Blik op Toen vertelt Tiesinga met anderen over de gebeurtenissen in 1998.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel