Blusrobot Fikthor kroop door vlammenzee in Rutten

RUTTEN • Do 4 januari 2024 | 6:00 • Donderdag 4 januari 2024 | 6:00

Blusrobot Fikthor speelde dinsdag bij het bestrijden van de brand in Rutten een grote rol. Hij werd ingezet om het vuur tussen het dak en een koelcel van het agrarisch bedrijf De Groene Agri te blussen. Maar wat is zo'n blusrobot eigenlijk en hoe werkt hij?

De blusrobot Fikthor is van brandweer IJsselland. Hij werd vanuit Wesepe met een brandweerbusje naar de brand in Rutten gereden. Dat is dik een uur rijden. De robot is ongeveer een meter lang en rijdt op rupsbanden. Omdat hij zo klein is, kan hij op plekken komen die voor brandweermensen ontoegankelijk zijn vanwege de krappe ruimte, de hitte of de rook.

"Op een gegeven moment was de situatie dermate warm en instabiel geworden binnen, dat het niet meer veilig was voor de brandweerlieden om binnen te opereren", vertelt Derk Erbé van brandweer IJsselland. Hij bedient de blusrobot die ook bij de brand in Rutte in actie kwam. "Maar met Fikthor konden we alsnog in het pand actief aan de gang."

Blusrobot Fikthor eerder in actie

De naam is sponstaan ontstaan, vertelt Erbé. "Fik is van brand en Thor is de Noorse god van bescherming van mensen."

Verkennen en blussen
"De blusrobot is eigenlijk een blus- en verkenningsrobot die vol zit met elektronica", zegt Remco Assink. Hij zit ook in het robotteam. "We hebben een afstandsbediening die radiografisch werkt, dus we kunnen hem op afstand bedienen."

Bovendien zitten er ook camera's op de robot die de brand filmen, maar ook andere data verzamelen zoals de hitte en de rook. Assink: "Met een tablet kunnen we dus op afstand zien wat we doen met de robot." Meer dan 1,4 miljoen liter water spoot Fikthor bij de brand in Rutten.

Bij de brand in Rutten was ook een robot uit Rotterdam actief. Die heet Brutus. Ook Amsterdam en Den Haag hebben blusrobotten, maar dan een groter type. De brandweermensen van het team in Wesepe denken niet dat brandweerrobots in de toekomst al het bluswerk zullen overnemen. Erbé: "De gewone brandweerman en brandweervrouw blijft nodig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel