Duizenden liters water om een brand te blussen, maar waar haal je het vandaan?

RUTTEN • Vr 5 januari 2024 | 10:42 • Vrijdag 5 januari 2024 | 10:42

Als je een brand wilt blussen zo groot als de brand in Rutten van afgelopen dinsdag, heb je een grote hoeveelheid water nodig. Hoewel het dinsdag regende en de waterstanden hoog zijn, was er niet genoeg water om de brand te kunnen bestrijden. Maar waar haal je dan meer water vandaan?

De brand in de loods van het koelbedrijf brak dinsdag rond 08:00 uur uit. Direct werd ook het Waterschap Zuiderzeeland gealarmeerd. Er werd contact gelegd met de brandweer om te kijken hoe het waterschap bij kon dragen aan de blusoperatie.

Er werd vooral water uit de Ruttensevaart gehaald, maar een deel moest worden aangevoerd via een kavelsloot achter het bedrijf.

Duizenden liters water
Het waterschap zorgde ervoor dat het water in de sloot blijf staan. Per minuut werd 4500 liter water aangevoerd om het vuur onder controle te krijgen, en dat anderhalve dag lang. Ook werd er een buffer ingesteld, die het bluswater dat weer wegstroomde op moest vangen.

Maar dan is de ligging van de Noordoostpolder nog een probleem. Sommige delen van de polder liggen hoger dan andere delen, waardoor het water niet naar de hogere delen stroomt. Daarom moest het waterschap tijdens de brand een inlaat in de dijk bij het Friese Lemmer open zetten.

Zo'n inlaat zorgt ervoor dat het water van buiten Flevoland naar de brand werd gestuurd. Ook moesten daarvoor extra stuwen worden opengezet.

Is het bluswater gevaarlijk voor de natuur?
Volgens Theresa Naaktgeboren van het Waterschap Zuiderzeeland verdampt er veel water door de hitte van de vlammenzee. Een klein deel van het water stroomt weer weg.

Om te kijken of het bluswater schadelijk is voor de natuur, wordt het water door het waterschap opgevangen.

Door bepaalde schuiven kan het water dan tijdelijk niet verder de natuur instromen. Nadat de brand onder controle is, kan het waterschap het water onderzoeken.

In dit interview vertelt Theresa Naaktgeboren van Waterschap Zuiderzeeland over de blusoperatie:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel