Vitens: Flevoland moet actie ondernemen vanwege dreigend drinkwatertekort

FLEVOLAND • Di 16 januari 2024 | 17:39 • Dinsdag 16 januari 2024 | 17:39

De provincie Flevoland moet snel actie ondernemen om het dreigend tekort aan drinkwater te voorkomen. Dat zegt Rik Dogger van drinkwaterbedrijf Vitens.

Hij voelt zich gesteund door een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Daar staat in dat de provincies aan zet zijn om ervoor te zorgen dat er in 2030 geen tekort aan drinkwater ontstaat.

Waterbedrijven, zoals Vitens, ervaren nu stroperige vergunningstrajecten voor het winnen van het water, stelt de inspectie. In Flevoland is het redelijk gesteld met de drinkwatervoorziening, maar niet overal.

"We zien in de Noordoostpolder en op Urk dat we tegen problemen aanlopen," zegt Dogger. "Daar is actie nodig om de leveringszekerheid van drinkwater ook voor de toekomst veilig te stellen."

Drinkwater heeft onvoldoende prioriteit
Nu is het zo dat vergunningen niet of te laat worden afgegeven, stelt de ILT. Dat komt omdat er andere belangen meespelen, zoals het voorkomen van schade aan huizen en de natuur. Toch heeft drinkwater ook onvoldoende prioriteit, vindt de inspectie. Die stelt vast dat er in coalitieakkoorden nauwelijks iets over staat genoemd.

De provincie Flevoland is zich van haar verantwoordelijkheid bewust. "We zien dat de Noordoostpolder en Urk extra aandacht verdienen," zegt gedeputeerde Sjaak Simonse. "Maar ook zuidelijk Flevoland zit met hele grote bouwopgaven en drinkwatervragen. Ook die hebben onze speciale aandacht."

Waterbedrijven kijken naar oplossingen
De drinkwaterbedrijven is gevraagd om in hun nieuwe plannen alle risico's en mogelijke oplossingen in beeld te brengen. De ILT beoordeelt die plannen.

De inspectie heeft de provincies vanuit de Drinkwaterwet gewezen op hun verantwoordelijkheid, om te zorgen dat drinkwater in hun gebied kan worden gewonnen en geleverd.

Eerdere waarschuwingen
Vorig jaar april waarschuwde het RIVM al voor een dreigend tekort aan drinkwater in 2030. Dat tekort is er in Flevoland nog niet, gaf drinkwaterbedrijf Vitens toen aan. Wel wordt gekeken naar oplossingen.

Zo is het idee om nieuwe waterbronnen aan te boren in Zeewolde. Het kan nog tot 2033 duren voordat dat gaat gebeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel