Scholen in Creil gaan fuseren, leerlingen vanaf augustus samen les

CREIL • Za 17 februari 2024 | 11:49 • Zaterdag 17 februari 2024 | 11:49

De twee basisscholen in Creil gaan vanaf augustus verder onder één vlag. Dat zegt scholenstichting Aves. De katholieke-openbare Fondali en protestants-christelijke De Regenboog zitten al langer onder één dak. De scholen werken momenteel uit hoe ze de eigen achtergrond willen laten terugkeren in de lessen.

De Regenboog en Fondali kijken sinds vorig jaar hoe ze kunnen samenwerken. Dat was nodig omdat het aantal leerlingen afnam. Hierdoor werden de scholen kwetsbaar.

"Dan kun je zeggen: dat is jammer want dan stopt de school. Maar als de school het niet redt, dan kan een samenwerkingsschool een oplossing zijn", zegt Aves-bestuurder Jos Timmermans. Eerder besloten De Regenboog en Fondali al om hun pleinen samen te voegen tot een 'dorpsplein'.

Klaslokalen over
Volgens Timmermans zijn de ouders van de leerlingen akkoord gegaan met de fusie. Zij hebben ook meegedacht in de plannen voor de samenwerking, zegt Timmermans. "Er was vertrouwen en er zaten geen hobbels in de weg."

De scholen denken nog na over een gezamenlijke naam. Ook wordt nog gekeken wat er met klaslokalen die over zijn gaat gebeuren. Die krijgen mogelijk een andere invulling.

Het probleem van afnemende leerlingenaantallen speelt ook in andere dorpen in Noordoostpolder. Daarom stuurt Aves al langer aan op samenwerking. "Vroeger concurreerde je met elkaar en was je met je eigen belang bezig", zegt Timmermans.

"Nu willen we kwaliteit van onderwijs leveren en continuïteit van onderwijs garanderen." Ook speelt het lerarentekort een rol, zegt de bestuurder.

Andere dorpen volgen
Vorig jaar gingen de twee basisscholen in Rutten al samen verder. Mogelijk volgt Marknesse in augustus 2025. Daar verkennen de basisscholen sinds vorig jaar de mogelijkheden voor een fusie. Het doel is om samen in één gebouw te gaan zitten.

De basisscholen in Ens en Bant denken nog na over een eventuele samenvoeging. Binnenkort kunnen ouders in Bant meepraten over een mogelijke fusie van de scholen in hun dorp, aldus Timmermans.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel