Conflict over zorg voor hoogbegaafde kinderen eindigt bij rechter

ALMERE • Do 29 februari 2024 | 10:38 • Donderdag 29 februari 2024 | 10:38

Zorginstelling Palet en de gemeente Almere hebben een oplossing gevonden voor een conflict over de vergoeding van zorg aan hoogbegaafde kinderen met psychische problemen.

De zorginstelling daagde de gemeente woensdag in Lelystad voor de rechter, omdat Almere de facturen van Palet over december en januari weigerde te betalen.

Hierdoor kon de zorginstelling haar personeel niet meer betalen en kwam de zorg voor een dertigtal kinderen in gevaar. De gemeente liet de rekeningen liggen, omdat Palet weigerde bepaalde informatie aan de gemeente te verstrekken.

Almere wilde onder meer de verwijzingen van de huisarts inzien en verslagen van behandelingen bekijken, om vast te stellen welke zorg er precies aan welke kinderen is gegeven.

Ook wilde de gemeente bekijken of Palet niet meer zorg leverde en factureerde dan bij de start van de behandeling was afgesproken.

Conflict liep al langer
De gemeente wilde die controles uitvoeren, omdat er een keer een onregelmatigheid in een declaratie was vastgesteld en een paar oud-personeelsleden wat meldingen over Palet hadden gedaan.

De inmiddels vertrokken wethouder Roelie Bosch kondigde in oktober al aan dat zij de geldkraan wilde dichtdraaien als de gevraagde informatie er niet kwam.

De zorginstelling beriep zich op privacyregels en bepalingen in de Jeugdwet. Die zouden Palet beletten de info te delen. Verder moesten ook ouders instemmen met het verstrekken van de gegevens.

Lange zitting
Tijdens een drieënhalf uur durende zitting in de rechtbank hield de gemeente woensdag aanvankelijk voet bij stuk. De openstaande facturen zouden alleen worden betaald, als Palet alsnog alle gevraagde gegevens aan de gemeente zou verstrekken.

Maar omdat door het conflict de zorg voor kinderen in gevaar kwam en ook het personeel van Palet de dupe van de onenigheid dreigde te worden, vroeg de rechter de partijen om nog eens na te denken over een oplossing.

Ze had toen al vastgesteld dat in afspraken tussen de gemeente en de zorginstelling niet optimaal was vastgelegd welke informatie er precies moest worden gedeeld.

Alsnog deel informatie leveren
Uiteindelijk kwamen de partijen overeen dat Palet alsnog een deel van de gevraagde informatie gaat leveren. Alleen wordt die niet aan ambtenaren van de gemeente opgestuurd, maar aan de afdeling toegang bij Jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Almere.

De afdeling toegang van JGZ gaat de dossiers bekijken en adviseert daarna de gemeente over de te leveren zorg. Palet is er dan voldoende gerust op dat de beoordeling door deskundigen gebeurt. En omdat JGZ-medewerkers zich aan het medisch beroepsgeheim moeten houden, is het privacy-probleem ook opgelost.

Omdat Palet de informatie alsnog deels verstrekt, gaat de gemeente de Palet-factuur over december zo snel mogelijk betalen. Zodra alle info bij de JGZ binnen is, worden ook de facturen over januari en februari betaald.

Hoe gaat het verder?
Daarnaast is afgesproken dat de zorg voor de kinderen vanaf maart via een zogenoemde maatwerkovereenkomst zal worden vergoed. Bij zo'n constructie maken gemeente en zorgverlener van tevoren afspraken maken over de hoeveelheid zorg die geleverd zal worden en is er dus achteraf minder discussie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel