Langer wachten op nieuwe huizen in Oosterwold, Zeewolde wil eerst duidelijkheid van het Rijk

ZEEWOLDE • Wo 13 maart 2024 | 19:23 • Woensdag 13 maart 2024 | 19:23

De gemeente Zeewolde snakt naar duidelijkheid van het Rijk voordat het nieuwe woningbouwplannen ontwikkelt. De landelijke overheid heeft verschillende plannen met het grondgebied van de gemeente. Den Haag ziet veel mogelijkheden op de plek waar het Zeewolder deel van Oosterwold moet komen.

Drie mogelijke toekomstscenario's hebben betrekking op de ontwikkeling van Oosterwold 2. Het ministerie van Economische Zaken overweegt een hoogspanningsverbinding door het gebied aan te leggen. Het ministerie van Defensie ziet Zeewolde als optie voor onder meer een 'superkazerne'. En het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt of er in het Zeewolder deel van Oosterwold meer woningen gebouwd kunnen worden dan gepland.

Voor wethouder Helmut Hermans van Zeewolde zijn het drie redenen om op de rem te trappen, als het gaat om de ontwikkeling van Oosterwold. "Het zijn allemaal puzzelstukken die niet op elkaar passen", zegt hij. "Maar de puzzel moet wel gelegd worden."

Oosterwold: Zeewolde of Almere?
De wijk Oosterwold bestaat uit twee delen. Deel 1 ligt volledig in Almere en is nu volop in ontwikkeling. Hier mogen mensen hun eigen huizen bouwen en moet de helft van het grondgebied gebruikt worden voor stadslandbouw. Deel 2 van Oosterwold ligt grotendeels op het grondgebied van Zeewolde. Dit deel moet nog ontwikkeld worden.

Hermans doet een oproep aan het Rijk: steek de koppen bij elkaar en kom met een integraal plan voor de omgeving. "Nu lijkt het erop alsof elk ministerie apart zijn eigen probleem in Oosterwold probeert kwijt te raken. Daar willen we best aan meewerken, maar we kunnen maar één keer Oosterwold bouwen."

Hermans op de toekomstige plek van Oosterwold fase 2

Lees ook: Oosterwold 2 moet anders, schrap stadslandbouw en cluster woningen

Pauze ondanks woningnood
De wethouder kiest er dus voor om de plannen voor Oosterwold voorlopig in de ijskast te zetten, in ieder geval tot de regering meer duidelijkheid geeft. Tegelijkertijd is er een enorm tekort aan woningen in het land. Wethouder Hermans vindt dat die twee zaken moeilijk met elkaar te rijmen zijn.

"Dat is één van de dilemma's die je krijgt, vanwege al die landelijke problemen die er zijn. Maar nogmaals: dat is één puzzelstukje, en de bedoeling is dat we straks de hele puzzel gaan leggen", aldus Hermans.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel