Politiek Almere hoopt met verkenner uit collegecrisis te komen

ALMERE • Vr 15 maart 2024 | 5:11 • Vrijdag 15 maart 2024 | 5:11

Een onafhankelijk verkenner gaat samen met alle partijen in de Almeerse gemeenteraad inventariseren hoe er er 'een stabiel stadsbestuur' kan komen. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad stemde daar donderdagavond mee in na een lange felle discussie over de collegecrisis.

Het debat vond plaats nadat de ChristenUnie en de VVD kort na elkaar de coalitie verlieten. Voor beide partijen bleken bezuinigingen een té bittere pil.

Bij de ChristenUnie ging het om bezuinigingen op de jeugdzorg, de VVD eiste dat bezuinigingen niet ten koste zouden gaan van burgers en ondernemers. Die harde voorwaarde was voor de andere vijf collegepartijen niet acceptabel, waardoor de breuk ontstond.

Stiekeme gesprekken
Volgens fractievoorzitter Lesley van Hilten is de VVD uit de coalitie gestapt omdat er 'stiekem' gesproken zou zijn met de PvdA en GroenLinks over deelname aan een nieuw college.

'Gekonkelfoes' werd het genoemd. Nadat de VVD erachter kwam dat er achter hun rug om gesproken is met de PvdA en GroenLinks, was bij de VVD het vertrouwen weg, verklaarde Van Hilten.

Desondanks verwijten de politieke partijen de VVD vooral dat de liberalen weglopen voor hun verantwoordelijkheid.

D66: 'klopt niet'
Fractievoorzitter Meke Smeulders van D66 houdt er een andere lezing op na. Volgens haar voelden de achtergebleven coalitiepartijen zich voor het blok gezet toen de VVD die harde eis 'opeens' op tafel legde.

De overige vijf coalitiepartijen schrokken van de harde voorwaarde, moesten zich beraden en zouden toen in 'alle openheid en transparantie' de oppositiepartijen PvdA en GroenLinks hebben gevraagd of die fracties open stonden voor eventuele gesprekken over de toekomst.

De resterende oppositiepartijen, waaronder 50PLUS en Forum voor Democratie, voelde zich op hun beurt óók geschoffeerd door de 'geheime gesprekken'. Die partijen zijn namelijk niet gepolst voor een mogelijke nieuwe coalitie, en kwamen daar pas tijdens het debat achter.

Lees ook: Hoe is de politieke crisis in Almere ontstaan en hoe nu verder?

'Jeugdig vuur'
Alle verklaringen schoten fractievoorzitter Brent Hadderingh van FvD in het verkeerde keelgat; hij hekelde 'de arrogante houding' van onder meer D66.

Nadat fractievoorzitter Smeulders uitsprak dat 'alle opties nog open liggen', schoot Hadderingh uit zijn slof: "Dat is natuurlijk gelul". Later in het debat maakte hij zijn excuses voor deze woorden, het was volgens hem te wijten aan 'jeugdig vuur'.

"Laten we stoppen met vingertjes wijzen."

— Georgine Panhuijsen, Almeerse fractievoorzitter BIJ1

Zoeken naar een oplossing
Het debat verzandde in een politiek steekspel, waar de Almeerse BIJ1 fractievoorzitter Georgine Panhuijsen na twee uur klaar mee was. "Laten we stoppen met vingertjes wijzen."

D66 liet weten dat er nu een verzoek ligt om een 'onafhankelijke procesbegeleider' te zoeken. Het is volgens die partij de bedoeling om 'voortvarend aan de slag te gaan' om een uitweg uit deze crisis te vinden.

'Onder curatele' voorkomen
Tijdens het debat hebben verschillende fracties hun zorgen geuit en willen ze voorkomen dat de gemeente onder curatele komt te staan van de Provincie Flevoland. Aanleiding voor die zorgen zijn de grote financiële problemen die Almere heeft.

Zo heeft de gemeente Almere geen geld voor nieuw beleid en moet het de komende jaren fors bezuinigen. De kosten voor de jeugdzorg lopen enorm op en het stadsbestuur heeft nog steeds geen grip op dit dossier.

Ook is de woningnood groot. In totaal zijn 55.000 mensen op zoek naar een betaalbaar huis en het duurt bijna tien jaar voordat woningzoekenden een huurhuis kunnen krijgen. Bovendien raakt het stroomnet vol waardoor nieuwe bedrijven zich niet kunnen vestigen in de stad.

Daarnaast is de realisatie van de woonwijk Hortus op het voormalige Floriadeterrein (660 woningen) onzeker geworden door onenigheid tussen de gemeente en vastgoedcombinatie Weerwater CV.

Tot overmaat van ramp zullen de kosten voor de aanleg van de riolering in wijk Oosterwold naar alle waarschijnlijkheid hoger uitvallen dan toe nu toe werd aangenomen. De gemeente dacht in eerste instantie aan een bedrag van 60 miljoen euro.

14 van de 16 partijen voor
Na middernacht werd de vergadering meermalen geschorst en was een overgrote meerderheid van de gemeenteraad het er uiteindelijk over eens dat een onafhankelijk verkenner samen met alle partijen moet inventariseren hoe de Almeerse politiek uit deze impasse kan komen om tot 'een stabiel stadsbestuur' te komen.

Fractievoorzitter Ton Theunis van de Almere Partij opperde tijdens het debat meermaals de oplossing om een 'Raadsbreed akkoord' te sluiten, want "we hebben enorm grote problemen."

Een motie met die strekking haalde het niet. De meeste partijen stemden tegen aangezien deze optie ook wordt onderzocht door de verkenner.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel