"Groot logistiek centrum is nodig voor het behoud van Visveiling Urk"

URK • Do 21 maart 2024 | 5:43 • Donderdag 21 maart 2024 | 5:43

Een groot logistiek centrum op Urk is nodig om de visveiling in de toekomst te behouden. Zonder zo'n logistieke hub zou er over tien tot vijftien jaar mogelijk geen visveiling meer zijn op Urk. Dat verwacht directeur Riekelt Kramer van Visveiling Urk.

De visserijsector op Urk krijgt bijna 7,5 miljoen euro van het Rijk uit een fonds voor kwetsbare visserijgemeenschappen. Van dat bedrag gaat 5,4 miljoen naar de visveiling.

De visserijsector heeft het zwaar en daardoor wordt er minder vis op de veiling verhandeld. Een slimmere aanpak van logistiek kan de veiling nog overeind houden. Daarom zijn er plannen om naast het pand aan de Westwal een groot logistiek centrum te bouwen, met name voor producten die niet uit de visserijsector komen. Het gaat dan om versproducten zoals groente en vlees.

Visserij profiteert
De visserij profiteert daarvan. Riekelt Kramer legt het met een voorbeeld uit. "Als je vijf kilo tong wilt versturen naar Madrid of Parijs, kan die mee in de grote stroom." Dagelijks zullen vrachtwagens op Urk geladen worden met goederen vanaf de logistieke hub. Ze gaan door heel Europa, dus ook naar Madrid en Parijs. De visproducten kunnen op die manier makkelijk en snel op de plaats van bestemming zijn.

Lees ook: Urk krijgt miljoenen voor noodlijdende visserij, 'Welkome impuls'

Hogere prijs
"Dat kan wel een dag schelen", zegt Kramer. Ook verwacht hij dat vissers straks financieel profiteren van de nieuwe hub. Als ze hun producten in kleinere partijen sneller kunnen versturen, dan krijgen ze daar waarschijnlijk ook een hogere prijs voor.

Directeur Riekelt Kramer

Subsidie
De visserijsector op Urk krijgt een bedrag van 7,5 miljoen euro van het Rijk. Het geld komt uit een fonds voor kwetsbare visserijgemeenschappen. Het is een compensatie voor de grote verliezen in de sector. Die worden onder meer veroorzaakt door hoge brandstofprijzen, de belemmering van windparken op de Noordzee en de Brexit. Ook door regels vanuit Den Haag en van de Europese Unie wordt het steeds moeilijker om de visserij winstgevend te maken.

Belang
Met de financiële steun vanuit Den Haag is het nieuwe logistieke centrum er nog niet. "De begroting is zo'n dertig miljoen euro", zegt Kramer. Dit geld zou grotendeels van andere investeerders moeten komen en ook vanuit de visserijsector. Kramer verwacht dat dit geen eenvoudige klus is, maar denkt wat dat het gaat lukken. "Iedereen ziet het belang van zo'n logistieke hub wel in", verwacht hij.

Als de financiën rond zijn, dan hebben de vissers ook nog wat te zeggen. De visveilig is een corporatie en heeft daarom leden. Die zullen moeten instemmen met de investeringsplannen voordat dat komst van een logistieke hub naast de visveiling definitief wordt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel