Arriva wil meer nachttreinen laten rijden door Flevoland

FLEVOLAND • Wo 27 maart 2024 | 16:11 • Woensdag 27 maart 2024 | 16:11

Arriva wil het aantal nachttreinen in Flevoland uitbreiden. Op dit moment rijdt er één nachttrein, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Als het aan het vervoersbedrijf ligt komt daar op vrijdagnacht een tweede bij en gaat er ook in de nacht van zaterdag op zondag een trein rijden.

De huidige nachttrein rijdt op en neer tussen Groningen en Schiphol, via Amsterdam Centraal. De extra treinen krijgen niet Groningen, maar Zwolle als start- en eindpunt.

Tijden
Het verzoek van Arriva moet nog worden goedgekeurd, maar in de aanvraag noemt de vervoerder het tijdstip van 01:22 als vertrek vanuit Zwolle. Dit zou betekenen dat de trein rond 01:45 uur in Lelystad is en rond 02:00 uur in Almere. Om 02:20 wordt Amsterdam Centraal bereikt en om 02:36 Schiphol.

Vanaf Schiphol rijdt de trein om 02:42 uur weer richting Zwolle. Dat betekent dat in Almere om 03:17 uur uitgestapt kan worden en in Lelystad iets na 03:30 uur. Deze tijden gelden zowel voor vrijdag- als zaterdagnacht.

Later in de nacht
De huidige nachttrein van Arriva is nu rond 03.00 uur in Lelystad en rond 03.15 uur op station Almere Centrum. Amsterdam Centraal wordt bereikt rond 03:35 uur en Schiphol om 03.47 uur. Vanaf Amsterdam Centraal vertrekt de trein om 05.20 uur weer richting Almere en Lelystad.

Voor de nachttrein van Arriva moet een speciaal treinticket worden gekocht, reizen met de OV-chipkaart is niet mogelijk. Afhankelijk van de afstand kost een ticket voor de Arriva Nachttrein 5, 10 of 15 euro.

Reizigers hebben behoeften
Mogelijk gaat de NS ook nog een nachttrein laten rijden tussen Lelystad Centrum, Almere Centrum en Amsterdam Centraal. De gemeenten willen daar ook geld voor uit trekken. Naast het voorstel van NS heeft Arriva dus nu ook een voorstel ingediend. Arriva en de gemeentes zijn in gesprek over het voorstel en onder welke voorwaarden er gereden kan worden.

Arriva laat weten dat ze merkt dat reizigers behoefte hebben aan een nachtrein. Daarom heeft de vervoerder de mogelijkheden bekeken om het nachtnet uit te breiden. Ook ziet ze dat er vanuit gemeenten in de regio behoefte blijkt te zijn aan de verbinding.

De vervoerder heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt. Als die wordt goedgekeurd wordt het plan verder uitgewerkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel