Op de fiets naar de repetitie: Flevoland heeft 'eindelijk' een eigen philharmonisch orkest

ALMERE • Do 28 maart 2024 | 6:28 • Donderdag 28 maart 2024 | 6:28

Voor het eerst kwamen ze allemaal bij elkaar om te oefenen, de zestig leden van het nieuw opgerichte Flevolands Philharmonisch Orkest. In een zaal van theater Kunstlinie in Almere repeteerden de kersverse orkestleden voor hun eerste optreden.

"Ik ben blij dat het eindelijk zover is", zegt dirigent Hans Welle. Hij is een half jaar bezig geweest om dit nieuwe orkest op te zetten. "Zestig mensen die nog nooit samen hebben gespeeld, dat is wel spannend." Iedereen heeft thuis de muziek ingestudeerd en nu kijkt Welle waar de komende tijd gezamenlijk op geoefend moet worden.

Professionals en gevorderde amateurs
Welle was eerst dirigent van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO). Volgens hem ontbrak het in Flevoland nog aan een orkest waar professionele musici en gevorderde amateurs in kunnen spelen. Maar nu dus niet meer.

Lees ook: Flevoland krijgt een Philharmonisch Orkest voor talent dat jeugdorkest ontgroeit

Voor altvioliste Fineke van Leusen scheelt het een hele reis. "Ik speel eigenlijk in Amsterdam in een orkest, maar ik kreeg de uitnodiging om hier mee te doen. Dan hoef ik een keer niet met de auto of de trein." De eerste repetitie beviel haar goed. "En het niveau valt me alleszins mee."

Dat geldt ook voor Hitske Aspers, die tweede viool speelt in het orkest. "Het was heel spannend, maar eigenlijk heel erg leuk, ook." En niet onbelangrijk: de sfeer onderling is goed.

Ten slotte is ook dirigent Welle enthousiast. Al moet er nog wel hard gerepeteerd worden, want over drie weken staat het eerste concert gepland in de Kunstlinie. Het orkest speelt op 18 april ouverture ‘La Gazza Ladra’ van Rossini en de negende symfonie van Dvorák. "Dus het wordt eventjes heel hard werken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel