Campagne moet zorgen voor beter rijgedrag onder scooterrijders

URK • Do 28 maart 2024 | 12:55 • Donderdag 28 maart 2024 | 12:55

Om het verkeer op Urk veiliger te maken is donderdag een campagne gestart. De actie heet 'Ons mooie dorp is geen racebaan'. Het doel is om met name motorcrossers, brommer- en scooterrijders ertoe te bewegen zich beter te gedragen in het verkeer.

De campagne is een initiatief van de gemeente en het preventiecollectief DURF. De actie roept inwoners op om rekening met elkaar te houden in het verkeer. Dat wil het overgrote deel van de bevolking dat zich zorgen maakt over de verkeersveiligheid maar ook over verkeerslawaai, aldus de gemeente.

Tot eind april zijn meerdere Urkers te zien in advertenties, op posters, borden aan lantaarnpalen en op social media, waaronder waarnemend burgemeester Westmaas. De actie is nu vanwege de lente en met oog op de zomer. Inwoners komen weer meer naar buiten, aldus de gemeente.

Geen helm, licht of kenteken
Veel inwoners van Urk bezitten naar verhouding een brommer of scooter. Dat zorgt regelmatig voor geluidsoverlast. Daarom roept de gemeente op om dergelijke incidenten te melden via de gemeentelijke website. Sommige bestuurders rijden zonder helm en kenteken rond door het dorp en verlichting wordt niet altijd aangezet. Daarnaast worden er regelmatig afgedankte rijwielen in brand gestoken.

Een recente video van een groep scooterrijders die zonder helmen en deels zonder verlichting het Oude Dorp van Urk inrijdt:

"Het is levensgevaarlijk"
Een van de plaatselijke wijkagenten beklaagde zich vorig jaar september al bij Nieuwsblad Het Urkerland over de overlast. Volgens de agent scheuren groepen (minderjarige) jongens doordeweeks en in het weekend met hoge snelheid door de straten: "Ze rijden met 70, 80 kilometer per uur over Urk, zonder kenteken en zonder helm. Bootgasten en camperaars klagen ook steen en been."

Met harde hand ingrijpen is voor de politie lastig door de wendbaarheid van de tweewielers, en de veiligheid komt bij achtervolgingen in het geding: "We zouden het onszelf nooit vergeven als we iemand de dood injagen met een achtervolging. Tegelijk hebben we wel de angst dat het een keer mis gaat. Want de manier waarop deze jongens over Urk rijden, dat kan echt niet. Het is levensgevaarlijk", aldus deze wijkagent.

ANP

Gemeente en DURF houden vaker acties
De gemeente en DURF lanceerden al eerder kortlopende campagnes. De laatste actie was gericht op het tegengaan van ongeregeldheden door jongeren tijdens de afgelopen jaarwisseling. Een jaar eerder werd een campagne op touw gezet om te wijzen op de gevaren van het afsteken van zwaar vuurwerk.

De acties helpen maar dergelijke campagnes zijn een puzzelstukje in een puzzel, aldus een gemeentewoordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel