Opnieuw verzoek om sluiting voormalige zorgboerderij Dronten

DRONTEN • Vr 29 maart 2024 | 10:25 • Vrijdag 29 maart 2024 | 10:25

Boeren en fruitkwekers vroegen donderdag opnieuw aan de Raad van State om de gemeente Dronten nu eindelijk te dwingen korte metten te maken met de huisvesting van seizoensarbeiders op een voormalige zorgboerderij aan de Roodbeenweg.

Vorige zomer vroegen ze daar ook al om, maar toen wees de Raad hun verzoek van de hand. Donderdag probeerden zij het weer, omdat er volgens hen inmiddels nieuwe feiten zijn die optreden van de gemeente onvermijdelijk maken.

De 64 seizoensarbeiders verblijven op dit moment in zestien tijdelijke units die door huisvester Eric Daniëls op het terrein van de voormalige zorgboerderij zijn neergezet. Daniëls kreeg in 2022 van Dronten twee vergunningen om aan de Roodbeenweg 17 tijdelijk arbeidsmigranten te huisvesten.

Verzet
Boeren uit de omgeving kwamen in verzet. Zij vinden dat de gemeente bij het verlenen van de vergunningen geen rekening heeft gehouden met de spuitzone waarin bestrijdingsmiddelen terecht kunnen komen. Die zone moet in principe minimaal 50 meter breed zijn, tenzij een specifiek locatieonderzoek laat zien dat de afstand ook korter kan zijn.

De accommodatie waarin de seizoenwerkers wonen, staat op vijf meter afstand van een recent geplante boomgaard van een fruitteeltbedrijf.

De Utrechtse bestuursrechter gaf de boeren eerder gelijk. Die schorste de vergunningen. Huurbaas Daniëls stapte daarop naar de hoogste bestuursrechter die hem afgelopen zomer weer voorlopig in het gelijk stelde. De Raad van State besliste toen dat de vraag, of en welke spuitzone ter plekke moet gelden later in de bodemzaak nader te zullen uitvogelen.

Een jaar later
Alleen zijn we bijna een jaar verder en is nog altijd niet bekend wanneer het hoogste bestuursrechtscollege de bodemzaak gaat behandelen. De Raad kampt mede door personeelsgebrek intussen met flinke achterstanden.

Ook vandaag kon de rechter niet zeggen of de bodemzaak binnen enkele maanden op de agenda komt. De boeren en fruittelers willen evenwel niet nog eens maanden wachten, temeer omdat Daniëls intussen de civiele rechter heeft ingeschakeld om zijn buren, op straffe van een fikse schadeclaim, te dwingen te stoppen met het spuiten van bestrijdingsmiddelen op 50 meter afstand van zijn perceel.

Omgekeerde wereld
De raadsman van de tegenstanders zei dat vandaag tijdens de spoedprocedure in Den Haag de omgekeerde wereld te vinden. "Daniëls moet zorgen dat zijn huisvesting op 50 meter afstand van onze gronden staat. Het zou toch te gek zijn dat wij niet meer binnen de 50 meter van zijn perceel op onze eigen gronden mogen spuiten."

De rechter leek evenwel een mogelijke, nog lang niet zekere civiele schadeclaim van Daniëls geen reden te vinden om de schorsing van afgelopen zomer terug te draaien.

Ook wilde de staatsraad in deze procedure niet inhoudelijk ingaan op allerlei technische aspecten van het spuiten met chemische dan wel biologische middelen en de afstanden die daar bij horen. "Die spuitkwestie vind ik echt een kwestie voor de bodemzaak later dit jaar. Ik ga nu alleen beoordelen of die civiele claim een reden moet zijn om de schorsing van afgelopen zomer alsnog op te heffen."

Zo ja, dan zal Daniëls snel andere huisvesting voor de 64 seizoenarbeiders moeten vinden. Zo nee, dan kunnen ze er nog wel even blijven zitten, zeker het komende plant en oogstseizoen. Uitspraak binnen enkele weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel