Schrijfster Eva Vriend: 'Ook na 165 jaar leeft Schokland door in de nazaten'

SCHOKLAND • Do 4 april 2024 | 17:00 • Donderdag 4 april 2024 | 17:00

Hoe betekenisvol leeft Schokland 165 jaar na de ontruiming nog door in de nazaten van de Schokker bevolking? Die vraag stelde auteur Eva Vriend uit Emmeloord zichzelf voor haar nieuwe boek 'Het eiland van Anna'. Vandaag kwam het boek uit. Om inspiratie op te doen, ging ze langs bij tientallen nazaten van de Schokkers en bezocht ze heel vaak het voormalige eiland.

Het toenmalige eiland werd in 1859 door de Rijksoverheid opgedragen om te ontruimen. De eilandbewoners werden steeds vaker bedreigd door overstromingen. Het herstel van de zeewering bracht op den duur meer kosten mee voor de overheid dan een ontruiming van het eiland zou kosten.

Het boek van Vriend gaat over de geschiedenis van deze plek en over de sterke band die de nazaten tot op de dag van vandaag nog voelen.

Sterke band
Al bij het schrijven van het boek kwam Vriend erachter dat die connectie erg sterk was. Ze kwam geregeld op het voormalige eiland en zag vaak nazaten. "Hele families komen hier naartoe en maken dan een wandeling. Soms gaan ze stilstaan en dan even aarden op het eiland van hun voorouders."

Ook heeft Vriend wel eens gezien dat nakomelingen naar Schokland komen om de as van hun dierbaren uit te strooien. "Omdat dit een plek is om eigenlijk weer terug te keren naar hun wortels, het eiland van hun voorouders."

Nooit gewoond, maar toch verbonden
In het boek staat Anna Diender centraal. Zij werd in 1910 geboren in Kampen in een oud Schokker huisje. Jaren daarvoor, in 1859 moesten haar ouders dat huisje dat oorspronkelijk op Schokland stond afbreken. Ze bouwden het vervolgens weer op in Kampen.

Daar groeide Anna op. "Zodoende is zij een heel mooi voorbeeld voor de verbondenheid met het eiland, ook al heeft ze er nooit gewoond."

Nazaten door heel het land
Auteur Eva heeft dagen doorgebracht op het voormalige eiland om het boek te schrijven. Maar dat was niet het enige wat ze deed: Vriend reed ook dwars door het land om op de koffie te gaan met nazaten.

Dat leverde hele mooie verhalen op, zegt Vriend. Zo was ze bij de 93-jarige Gerrie Derksen-Diender uit het Zuid-Hollandse Bergschenhoek. Zij had aan de muur een kruisje hangen. "Die hadden haar voorouders meegenomen toen ze moesten vertrekken uit Schokland."

Vriend mocht daar heel voorzichtig aankomen. "Het is natuurlijk niet zoveel waard in geld, maar voor haar was het zo waardevol."

Niet alleen een boek
Het verhaal van Schokland gaat ook nog op meerdere manieren verder verteld worden, zegt Vriend. "In het Zuiderzeemuseum wordt het huisje van Anna opnieuw ingericht. Dat is vanaf nu te zien. En vanaf de winter komt er een tentoonstelling in vier zalen over de geschiedenis van Schokland. Daarnaast ga ik proberen een podcast te maken over het verhaal van Schokland."

Ook is Vriend nog in gesprek om mogelijk een televisieserie te maken over het nieuwe boek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel