GroenLinks loopt alvast op de zaken vooruit: plaatst vacature voor een wethouder

ALMERE • Do 4 april 2024 | 17:09 • Donderdag 4 april 2024 | 17:09

Gezocht: een wethouder. Dat is de boodschap van GroenLinks in Almere. De partij heeft een vacature voor die functie op haar website geplaatst.

De timing van de oproep is opvallend, omdat in de gemeenteraad nog gesproken moet worden over de politieke toekomst van de stad. De bestaande coalitie is haar meerderheid kwijt, nadat zowel de ChristenUnie en VVD zich hebben teruggetrokken.

Een verkenner, Peter den Oudsten, brengt donderdagavond tijdens een plenaire raadsvergadering zijn advies uit over hoe het verder moet met het besturen van de stad. Er zijn drie opties mogelijk. Een meerderheidscoalitie, een minderheidscoalitie of een raadsakkoord.

'Mogelijk gaat GroenLinks deelnemen'
GroenLinks loopt daar alvast op vooruit en schrijft op haar website: "Mogelijk gaat GroenLinks in Almere deelnemen aan een nieuw college van B&W. Daarom zoekt GroenLinks Almere een wethouderskandidaat."

De partij zoekt iemand die al lid is van GroenLinks "of affiniteit heeft met het gedachtegoed van GroenLinks en bereid is te investeren in de relatie met de partij." Geïnteresseerden kunnen zich uiterlijk vrijdag melden. In de twee weken daarna staan sollicitatiegesprekken gepland.

Tekst op de website van GroenLinks:

Verkennende gesprekken
Verkenner Den Oudsten heeft de afgelopen twee weken gesprekken gevoerd met de zestien partijen in de gemeenteraad. Hij heeft hen onder meer gevraagd wat zij wenselijk vinden om de stad uit de problemen te halen.

Almere heeft grote financiële problemen en moet van de provincie Flevoland voor de zomer met concrete bezuinigingsmaatregelen komen om de begroting van de stad vanaf 2025 in evenwicht te krijgen.

Gebeurt dat niet bestaat het risico dat de gemeente onder streng toezicht komt te staan van de provincie. In dat geval mag Almere uitgaven doen alléén wanneer die goedgekeurd zijn door de provincie.

Meerdere partijen voor meerderheidscoalitie
Zeker zeven partijen in de gemeenteraad hebben aangegeven de voorkeur te hebben voor een meerderheidscoalitie. Dat zorgt volgens hen voor een stabiel stadsbestuur. Daarnaast kunnen partijen snel besluiten nemen.

Naast een meerderheidscoalitie heeft een paar partijen de voorkeur voor een minderheidscoalitie. Dat betekent dat de huidige coalitie van vijf partijen blijft bestaan. Bij elk onderwerp wordt telkens gezocht naar meerderheden. Op die manier worden alle partijen serieus genomen.

Sommige partijen willen een raadsakkoord. Dat betekent dat alle fracties in de gemeenteraad een akkoord afsluiten op hoofdlijnen. Bij de overige zaken wordt gezocht naar meerderheden.

Rechts vreest voor linkse coalitie
Tegenstanders van een meerderheidscoalitie vrezen een coalitie met een linkse signatuur. Bij een meerderheidscoalitie hebben PvdA en GroenLinks de beste papieren. Getalsmatig kunnen ze de huidige coalitie makkelijk aan een meerderheid helpen. Inhoudelijk zijn er geen grote verschillen waardoor verwacht wordt dat de partijen snel een nieuw collegeakkoord kunnen sluiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel