Messentrekker bij supermarkt C1000 wil na 18 jaar van tbs af, 'genoeg geweest'

EMMELOORD • Ma 8 april 2024 | 17:00 • Maandag 8 april 2024 | 17:00

Hij heeft er sinds die steekpartij in de C1000 aan de Europalaan in Emmeloord achttien jaar tbs met dwangverpleging op zitten. En nu vindt de 46-jarige R.S. het wel mooi geweest. "Ik wil een normaal leven. Gewoon een vliegtuigje pakken voor een vakantie. Kunnen wonen en werken waar ik zelf wil." Maar deskundigen vinden het daar te vroeg voor.

Het gebeurde in 2006. S. probeerde in en bij de supermarkt - die nu een Jumbo is - negen mensen neer te steken. Zeven daarvan raakten gewond. Hij kreeg tbs met dwangverpleging opgelegd en daar kwam hij tot op heden niet vanaf.

Schizofrenie
S. lijdt volgens deskundigen aan schizofrenie en hij kampte destijds ook met waanbeelden en een verslaving. Tijdens het tbs-traject ging het af en toe mis met hem.

Na overplaatsing van de tbs-kliniek naar een wat vrijere afdeling, gebruikte hij alcohol en wiet en bedreigde een psychiater.

Maar inmiddels gaat het stukken beter met hem, bevestigde een deskundige maandag in de Lelystadse rechtbank. Hier werd bekeken of S. verder mag als vrij man.

"Hij heeft de kliniek al een tijd verlaten en we hebben echt positieve ontwikkelingen gezien bij hem. Maar hij is pas twee weken geleden verhuisd naar Lelystad en daarom moeten we een pas op de plaats maken", zei zij.

"Ik ben veranderd."

— S.

S. woont nu begeleid in de provinciehoofdstad, omdat hij graag dichter bij zijn familie wilde zijn. "Dat betekent dat de begeleiding op zijn nieuwe plek nu eerst moet worden bestendigd. Dat is voor hem al heftig genoeg. Als hij nu ook nog eens op eigen benen moet gaan staan, is dat te veel."

De oud-Emmeloorder is daar zelf veel optimistischer over. "Ik was toen 29 en ben nu bijna vijftig. Ik ben veranderd. Achttien jaar is een hele lange tijd. Ik heb ook al negen jaar geen alcohol en drugs gebruikt."

Verlenging
Maar de deskundige vertelde tijdens de rechtszitting dat hij het misschien wel iets te rooskleurig ziet allemaal. "Zijn optimisme is zijn kracht, maar hij blijft een kwetsbare man die afhankelijk is van externe aansturing."

Een gewone baan zit er volgens haar ook niet in voor S.. "Hij zal altijd een beschermde werkplek nodig hebben", benadrukte zij.

De officier eiste daarom een verlenging van de tbs met een jaar. "Iedereen snapt dat hij na achttien jaar klaar is met de tbs. Maar de situatie moet eerst stabiel zijn om door te werken naar de volgende fase. Ook voor de veiligheid van de maatschappij."

De advocaat van de Lelystedeling stelde voor om het besluit aan te houden voor een halfjaar, omdat dan de nieuwe situatie op zijn nieuwe stek wel gewend moet zijn. "Op een gegeven moment is het een keer genoeg geweest", concludeerde S..

Over twee weken wordt er uitspraak in de zaak gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel