Oostvaardersplassen duikt met boring diep het verleden in

LELYSTAD • Do 11 april 2024 | 21:55 • Donderdag 11 april 2024 | 21:55

Een boring in de grond aan de rand van natuurgebied de Oostvaardersplassen vertelt veel over het verleden. Zo leefden er duizenden jaren geleden mensen in dit gebied tussen het huidige Lelystad en Almere. Dat blijkt bij de start van de tentoonstelling 'De ondergrond van de Oostvaardersplassen' die donderdag in het Buitencentrum in Lelystad is geopend.

De verschillende grondlagen die met de grondboringen naar boven zijn gebracht, zijn opgestapeld terug te zien in drie lange, rechtopstaande doorzichtige buizen. De oudste grond is van zo'n 10.000 jaar geleden. "We hebben de boring opgedeeld in drie delen", legt archeoloog Tom Hamburg uit. "Gezien vanaf het dekzand, dat is het diepste zand. En vijf meter later komen we uit bij de bovengrond".

Uit die lagen is op te maken dat er voor de drooglegging niet alleen maar water in dit gebied is geweest. "Het dekzand in deze buis geeft aan dat hier 7.500 jaar geleden ook mensen hebben gewoond."

Gedeputeerde Harold Hofstra vindt de tentoonstelling verrassend. "We zijn een hele jonge provincie maar hier zie dat we in onze ondergrond ontzettend veel geschiedenis hebben zitten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel