NS is klaar met geweld en zet treinen drie minuten stil

FLEVOLAND • Ma 15 april 2024 | 13:28 • Maandag 15 april 2024 | 13:28

NS zet zaterdagavond om 22.30 uur alle treinen drie minuten stil. Het is een protest tegen het geweld waar NS-medewerkers mee te maken krijgen. "Het moet nu echt klaar zijn met het geweld tegen onze conducteurs", zegt een woordvoerder van de NS.

Aanleiding is een heftig geweldsincident afgelopen zaterdag bij Delft. Daarbij zijn een hoofdconductrice en machinist mishandeld door een groep jongeren.

Wouter Koolmees, president-directeur van NS, zegt over zijn werknemers: "Het is waanzin waar zij dagelijks mee te maken krijgen. De samenleving is aan het verharden."

Toename van geweld
De spoorvervoerder registreerde afgelopen jaar 1042 meldingen van geweldsincidenten, 8 procent meer dan in 2022. Het gaat om bedreigen, bespugen of lichamelijk geweld. Ook hebben NS-medewerkers afgelopen jaar ruim 2.300 te maken gehad met verbale agressie, zoals schelden en beledigen.

De afgelopen jaren heeft NS samen met andere vervoerders al meerdere keren in Den Haag aangedrongen op meer bevoegdheden en middelen. Zo wil NS bijvoorbeeld toegang tot bepaalde informatie in politiesystemen, zodat medewerkers eerder weten wie ze voor zich hebben en boetes bij de juiste persoon terechtkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel