Advies: opgestapte Lelystadse wethouder Rinze Broekema niet vervangen

LELYSTAD • Wo 17 april 2024 | 20:42 • Woensdag 17 april 2024 | 20:42

De gemeente Lelystad kan het beste verder met vier in plaats van vijf wethouders. Er hoeft daarom niet worden gezocht naar een vervanger van Rinze Broekema, die eind februari opstapte als wethouder. Dat concludeert een speciale commissie die in het leven was geroepen om te onderzoeken of Broekema vervangen zou moeten worden.

Volgens de commissie is de stabiliteit en effectiviteit van het college het meest gebaat bij het doorgaan met de huidige vier wethouders. Ook zou dit het beste zijn voor de onderlinge verhoudingen tussen de raad en het college.

Workaholics
"Deze vier wethouders zijn nu goed ingewerkt, zijn stabiel en gaan effectief met alle dossiers om," vertelt Ashwin van Stormbroek van de PVV en voorzitter van de commissie.

Volgens hem zijn het vier 'workaholics' die de afgelopen twee maanden taken uit de portefeuille van Broekema hebben verdeeld en dat 'goed te doen' vonden.

Ondanks dat is de commissie wel bezorgd over de werkdruk voor de vier wethouders. De komende tijd is er daarom met het college overleg om tot een zorgvuldige portefeuilleverdeling te komen. Het advies wordt komende dinsdag in de gemeenteraad besproken.

Onverwacht vertrek
Op 27 februari maakte Broekema tot ieders verrassing bekend op te stappen. "Ik stop met pijn in het hart. Het is geen beslissing om lichtzinnig te nemen", vertelde hij toen.

"Het besluit is de uitkomst van een worsteling. Ik krijg veel vertrouwen van de stad en voel dat ook breed in de raad. Ik heb wel moeten constateren dat ik in mijn functioneren als wethouder niet tot mijn recht kom, en daarmee ook het ambt als wethouder niet goed invul."

De gemeente moest daarna snel onderzoeken of Broekema opgevolgd zou moeten worden. Normaal zou het aan de coalitie zijn om een nieuwe wethouder te zoeken, maar Lelystad heeft geen coalitie die bestaat uit verschillende partijen. Er wordt gewerkt met een raadsakkoord.

Geen coalitie, maar een raadsakkoord
In Lelystad is na de verkiezingen van 2022 besloten om geen coalitie samen te stellen. In plaats daarvan werkt de gemeente met een raadsakkoord. De gehele raad heeft unaniem plannen gemaakt voor de periode 2022-2026 en gezamenlijk wethouders aangesteld. Die wethouders werken officieel namens de gehele raad, en niet namens één partij.

Onder leiding van Stormbroek werd na het vertrek van Broekema een commissie in het leven geroepen. Die constateert nu dus in een advies aan de raad dat het bestuur van Lelystad voor de resterende raadsperiode toe kan met de huidige vier wethouders.

Werkdruk
Volgens de commissie moet er een zogeheten 'klankbordgroep' komen, om te zorgen voor een betere verbinding tussen het college en de raad. Zo'n groep denkt bijvoorbeeld mee over de manier waarop de raad wordt ingelicht door het college.

Dit verhaal is gemaakt in samenwerking met Kees Bakker. Hij richt zich voor Radio Lelystad op verhalen uit Lelystad. Radio Lelystad en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel