Mensenhandel: "Iedereen kan er in verstrikt raken"

FLEVOLAND • Di 23 april 2024 | 5:44 • Dinsdag 23 april 2024 | 5:44

Als je buurjongen opeens wel hele dure sportschoenen aan heeft, of als je een vrouw bij de sportclub met twee telefoons ziet en dat niet vertrouwt, wat moet je dan doen? "Zoek dan hulp, ze kunnen slachtoffer zijn van mensenhandel", vertelt Lysette Klop. Ze is zorgcoördinator Mensenhandel Flevoland van de Blijf Groep. "Het is geen klikken, het is zorgen voor elkaar."

De Flevolandse Alice* was ook slachtoffer van mensenhandel. Ze werd zwaar mishandeld en moest in de prostitutie werken van haar toenmalige vriend. Klop begeleidt Alice. Samen proberen ze het leven van Alice weer op de rit te krijgen.

Alice vertelt anoniem haar verhaal

"Alice heeft uiteindelijk zelf de stap genomen om naar de politie te gaan, maar heel vaak zijn het voor ons optelsommen van meldingen. Dat je buurjongen opeens mooie schoenen heeft zegt niet zo veel. Maar stel je voor dat een docent van hem ook een melding doet omdat hij opeens vaak niet op school is en een vriend van hem belt om te vertellen dat hij opeens met vreemde figuren afspreekt. Dan kom je tot een optelsom", vertelt Klop. Ze benadrukt dat je ook gewoon kan bellen om vragen te stellen.

Ook jongens zijn slachtoffer

ANP
Mensenhandel is een breed begrip. Vaak moet iemand iets onder dwang doen en gaat het voor de dader om geld. Het kan bijvoorbeeld gaan om het laten werken van iemand zonder vergoeding, om seksuele uitbuiting of het gedwongen laten afstaan van organen.

Snel in verleiding
Daders zijn vaak heel gewiekst. Ze kiezen kwetsbare mensen uit omdat die vaak sneller over stag gaan. Maar iedereen kan verstrikt raken in mensenhandel.

"Ze maken bijvoorbeeld via sociale media contact met een nepprofiel. Ze stellen zich voor en vragen om een makkelijk klusje te doen waar je bijvoorbeeld mooie jas voor krijgt. Als je dat dan doet zit je al snel verstrikt in hun web en wordt je gechanteerd of bedreigd om nog meer klusjes te doen", legt Tessa Honing uit.

Honing is van Veilig Thuis Flevoland. Dit is de organisatie waar je terecht kan met meldingen of vragen over kindermishandeling, huiselijk geweld en sinds kort ook mensenhandel.

Als je vermoedens hebt van seksuele, arbeids- of criminele uitbuiting, kan je contact opnemen met het Meld- en Adviespunt Mensenhandel Flevoland. Dit kan ook anoniem.

Telefoon: 088 2220500 (24/7 beschikbaar)

Chat: Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur via de site van Veilig Thuis Meer informatie is beschikbaar op veiligthuisflevoland.nl/mensenhandel

*Alice is niet de echte naam van dit slachtoffer. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel