Lelystad werkt met spoed aan subsidie voor Jeugdtheatergroep die in geldnood zit

LELYSTAD • Wo 24 april 2024 | 10:15 • Woensdag 24 april 2024 | 10:15

De gemeente Lelystad hoopt in mei duidelijkheid te kunnen geven of jeugdtheatergroep JTL in aanmerking komt voor een tijdelijke subsidie. De gemeente werkt met spoed aan de subsidie, nu JTL in geldnood zit door een forse energierekening.

Dat zei wethouder Sjaak Kruis dinsdagavond in antwoord op vragen van enkele raadsfracties. JTL trok vorige week aan de bel, omdat zij 7.200 euro op de energierekening moet bijbetalen.

De boosdoener is de vloerverwarming, die het hele jaar door aan staat en niet is uit te zetten. Voorzitter Hetty Beugelink deed een oproep aan de gemeente om financieel te helpen met een structurele subsidie. Ook is JTL een crowd fund-actie begonnen.

Lees ook: Theatervereniging met handen in het haar door extra energierekening van 7200 euro

Na de vakantie duidelijkheid
Daar is de gemeente best toe bereid. Wethouder Kruis dat op het stadhuis hard wordt gewerkt om een subsidie voor JTL uit het potje voor culturele instellingen rond te krijgen. Hierover komt waarschijnlijk direct na de meivakantie duidelijkheid.

Tegelijk kijkt de gemeente hoe de verwarming in het gebouw van JTL beter kan worden ingeregeld, zodat de stookkosten beperkt blijven. Ook slimme energiemeters zouden beter inzicht geven in de exacte kosten die de vereniging maakt.

Contract opgezegd
De situatie van JTL is inmiddels nog nijpender. Hetty Beugelink bevestigt dat de huidige leverancier per direct het bestaande energiecontract heeft opgezegd, hoewel de aanvraag voor een contract met een andere leverancier nog in behandeling is. Dat gaat waarschijnlijk pas per januari 2025 in, zodat JTL nu energie moet kopen op basis van het dagtarief.

Beugelink zoekt nu naar een oplossing en heeft hierbij ook de gemeente om hulp gevraagd. De nieuwe leverancier is wel flink voordeliger, waardoor JTL geen aanspraak zou hoeven maken op een structurele subsidie van de gemeente maar is geholpen met een eenmalige bijdrage, aldus Beugelink.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel