Sociale media vol reacties op avondsluiting spoedpoli: 'Onbegrijpelijk'

LELYSTAD • Wo 24 april 2024 | 19:07 • Woensdag 24 april 2024 | 19:07

'Hoe is het mogelijk?', 'Belachelijk' en 'Te gek voor woorden'. Op sociale media wordt ontstemd gereageerd op het nieuws dat de spoedpoli in Lelystad over ruim een maand op doordeweekse dagen 's avonds dichtgaat.

Het is de zoveelste verschraling van het zorgaanbod in Lelystad. Een tijdje geleden ging de spoedpoli in het weekend al dicht en nu dus ook in de avond.

'Lelystad groeit'
Wil vraagt zich af hoe zoiets kan voor een stad van ruim 80.000 inwoners. "Veel dingen gebeuren na 17:30 uur, dit kan toch niet waar zijn?" Melissa schrikt ook: "Wat nou als er wat aan de hand is met één van je kinderen?"

Rein maakt zich als één van de weinigen minder druk. "Met de verwachte groei van Lelystad gaat er in de toekomst weer een ziekenhuis komen met alle nodige zorgverlening. Komt goed!"

Het MC Zuiderzee ziekenhuis ging zes jaar geleden failliet en werd deels overgenomen door St Jansdal. De spoedeisende hulp verdween, maar er bleef wel een spoedpoli waar mensen met lichtere verwondingen terecht kunnen. Denk aan botbreuken, waarvoor geen grote operatie nodig is, brandwonden of snijwonden.

Vervoer regelen
Mensen die lichtgewond zijn kunnen vanaf volgende maand buiten kantoortijden terecht op de poli in Harderwijk of Almere. Op sociale media vraagt Marja zich af hoe ze daar komt zonder auto. "Mensen met een auto kunnen gemakkelijk naar Harderwijk, maar mensen zonder niet."

Ook Patricia ziet dat als obstakel: "Als je iets gebroken hebt of er gehecht moet worden, moet je eerst vervoer regelen." En bovendien, zegt ze: "Almere is zo druk, daar mag je met breuken vaak niet eens komen."

Natascha Diender van Ziekenhuis St. Jansdal vertelde vanmorgen aan Omroep Flevoland dat er één á twee patiënten per avond naar de spoedpoli in Lelystad komen. Het zou niet meer rendabel zijn om de poli op die momenten open te houden. Ook is er een groot tekort aan personeel.

Op sociale media is er ook veel verwarring over de vraag of de maatregel mensenlevens kan gaan kosten. "Het is altijd 'rendabel' om een spoedpoli open te houden", schrijft Machteld. "Het gaat vaak om het net wél redden van een mensenleven."

Het ziekenhuis laat weten dat zwaargewonden altijd met de ambulance naar de spoedeisende hulp in bijvoorbeeld Almere of Harderwijk worden gebracht. Inmiddels zijn bezorgde Lelystedelingen een petitie gestart tegen de sluiting van de spoedpoli. Die was woensdagavond ruim tweehonderd keer ondertekend.

Lees meer: Dossier St Jansdal

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel