Basisschool 'adopteert' monument en dat betekent: boenen en borstelen

DRONTEN • Ma 29 april 2024 | 6:04 • Maandag 29 april 2024 | 6:04

Met borstels, bezems en schoonmaakdoekjes gaan leerlingen van basisschool De Dukdalf uit Dronten het Vliegersmonument te lijf. Het monument op het Meerpaalplein moet er spic en span uitzien met dodenherdenking. De school 'adopteert' dit jaar het monument, ieder jaar is een andere basisschool aan de beurt.

Vol enthousiasme storten de leerlingen zich op het schoonmaakwerk. Op de grond zit een jongen met een staalborstel het mos tussen de voegen weg te halen. "Wij mogen ook een krans leggen met onze school", vertelt hij trots. Een meisje poetst de propeller van het monument. Vorig jaar hoopte ze al dat haar klas het monument mocht adopteren.

Vanuit de 4 mei Stichting in Dronten houdt Jan Benning zich bezig met de adoptie van het vliegersmonument. Sinds begin jaren '90 krijgt ieder jaar een andere school in de gemeente deze taak. "De scholen vinden het altijd een hele eer dat ze worden uitgenodigd." De adoptieschool krijgt een model mee van een oorlogsvliegtuig. Dat mag een jaar lang in de klas staan.

Les over de luchtoorlog
Voordat begonnen is met het schoonmaken, kreeg de klas les in het gemeentehuis. Onderwijzer Gert Talens vertelde het dramatische verhaal van navigator Alfred Kitchen. Deze Brit stortte in de oorlog neer in het IJsselmeer. Tjerk Zwanenburg vertelde over het werk van zijn vader Gerrit. Na het droogvallen van de polder was Gerrit Zwanenburg verantwoordelijk voor het bergen van de vliegtuigwrakken.

Doorvertellen
Het vertellen van deze verhalen aan scholieren vindt Jan Benning van de 4 mei Stichting erg belangrijk. "Verhalen moeten doorverteld worden. Van generatie op generatie." De opa's en oma's van de basisschoolleerlingen zijn veelal na de oorlog geboren. Wel kunnen zij de verhalen van hun ouders aan de jonge generatie vertellen, vertelt Benning.

In 1964 werd voor het eerst dodenherdenking gehouden in Dronten. In de jaren daarna groeide de ceremonie tot een van de grotere herdenkingen in Nederland. Lees hier meer over 60 jaar dodenherdenking in Dronten

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel