Een wandeling door 'puberbos' Horsterwold: 'Groeit hard, en nog volop in ontwikkeling'

ZEEWOLDE • Ma 29 april 2024 | 18:00 • Maandag 29 april 2024 | 18:00

Een cadeautje van de ene jubilerende organisatie aan de andere: Staatsbosbeheer bestaat dit jaar 125 jaar en zet daarom verspreid over het land 28 wandelroutes uit. Omdat de gemeente Zeewolde dit jaar 40 jaar bestaat, is één van die wandelroutes uitgezet in het Horsterwold.

"Een cadeautje voor ons en een cadeautje voor de gemeente Zeewolde", zegt boswachter Lisa Wassenaar triomfantelijk. De zogenoemde Van Boom tot Bos wandeling is vier kilometer lang, en begint bij de parkeerplaats van kampeerterrein De Dasselaar.

Alle aspecten van het Horsterwold
Via bordjes met QR-codes worden wandelaars geleid langs verschillende bomen of plekken met een verhaal. Scan de QR-code en boswachter Wassenaar vertelt je wat de boom zo bijzonder maakt.

"Je komt alle aspecten van het Horsterwold tegen", zegt ze. "Van een vol bos, tot de voorlanden met hei en uitzicht op het water."

Het Horsterwold bestaat nu enkele tientallen jaren, niets vergeleken met het 125 jaar oude Staatsbosbeheer. Wassenaar spreekt dan ook van een 'puberbos'.

Uniek
"Van heide en verre komen bosbeheerders hier om te zien hoe het hier groeit. Het groeit hier heel hard en dat is echt wel uniek."

Volgens haar begint het bos zich te ontwikkelen tot een goed bosklimaat. "Het is geen oud bos, waarin je al een goed werkend ecosysteem hebt, maar we zitten in een tussenstukje, waarin je nog kan bijsturen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel