Demi moest opnieuw leren lopen na mishandeling, nu onthult ze een tegel tegen zinloos geweld

ALMERE • Di 30 april 2024 | 13:29 • Dinsdag 30 april 2024 | 13:29

Op de Grote Markt in Almere is dinsdag een nieuwe tegel tegen zinloos geweld onthuld. Initiatiefnemer Demi Potemans uit Lelystad en wethouder Maaike Veeningen onthulden de tegel samen. "Ik vind het heel bijzonder dat er iemand is geweest, Demi, die zelf het initiatief heeft genomen om een tegel te leggen", vertelt Veeningen.

Om 10.00 uur stond iedereen klaar voor de onthulling. Het oppervlak van de tegel was bedekt met een zwart doek. Voor de onthulling vertelde Demi emotioneel hoeveel dit voor haar betekende.

Een aantal jaren geleden werd Demi zelf geconfronteerd met geweld. "Iemand heeft mijn bovenbenen finaal gebroken, waarna ik opnieuw moest leren lopen. Dit was een erg moeilijke tijd", vertelt ze.

Taboe op het onderwerp
Demi is ambassadeur van Zinloos Geweld Nederland en merkt op dat er een taboe heerst rondom het onderwerp. "Er wordt heel weinig over gepraat. Mensen moeten meer praten en ook gehoord worden."

De tegel is geplaatst op de Grote Markt. "In het uitgaanscentrum zie je toch wat vaker geweld dan op andere plekken, helaas. Dus het is heel mooi dat juist op dit plein nu een tegel komt te liggen", vertelt Wethouder Maaike Veeningen. "Ik denk dat het zeker mensen aan het denken zal zetten. Hij ligt hier in ieder geval opvallend, dus dat is mooi."

Dit is de tweede tegel die door een burgerinitiatief wordt geplaatst. De eerste is te vinden op het Stadhuisplein en is recentelijk vernieuwd.

Stoepkrijt
Samen met de wethouder trok Demi het doek van de tegel. Daarna werd er stoepkrijt uitgedeeld, zodat iedereen zijn of haar naam erbij kon schrijven.

Op de tegel staat een lieveheersbeestje afgebeeld, als symbool voor liefde en geluk. Het is ook het beeldmerk van Zinloos Geweld Nederland.

Lees ook: Het idee van de tegel komt van de Lelystadse Irma van der Mee.

Dit verhaal is gemaakt door Maud Sips Bul. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel