1 à 2 patiënten per avond, hoe het komt dat de spoedpoli zo weinig patiënten heeft

LELYSTAD • Di 30 april 2024 | 15:36 • Dinsdag 30 april 2024 | 15:36

De spoedpoli van het St Jansdal in Lelystad gaat in de avonduren dicht, want het is volgens het ziekenhuis niet meer rendabel om het ziekenhuis open te houden. Zo zouden zich er 's avonds daar gemiddeld maar één tot twee patiënten melden. Hoe kunnen maar zo weinig mensen hulp nodig hebben in een stad van dik 80.000 inwoners?

Het is niet zo dat er weinig mensen in Lelystad hulp nodig hebben. Dat zeggen huisarts Ruth Veenvliet en Cindy Netten, voorzitter van Huisartsencoöperatie Flevoland. Het is volgens Netten 's avonds vaak druk bij de huisartsenpost, maar doorsturen naar de spoedpoli kan niet altijd.

Dat komt omdat er alleen mensen gezien kunnen worden met een niet-gecompliceerde botbreuk of wonden. De groep die voor die zorg in aanmerking komt is erg klein. Vaak is het op te lossen door de huisarts of het is zo ernstig dat de spoedpoli in Lelystad niet geschikt is. Het aantal dat het St Jansdal noemt klopt dan ook volgens de twee.

Soortgelijke situatie
Zo iets soortgelijks speelde ook bij de sluiting van de Spoedpost in Noordoostpolder zegt Veenvliet. "De redenen voor de sluiting komen overeen, al zijn de omstandigheden door de locatie wel anders." Dan heb je het over bijvoorbeeld andere inwoneraantallen.

Netten vindt het een logisch besluit dat de spoedpoli sluit. Volgens haar kan het ook niet uit, zeker als je bedenkt dat het St Jansdal in Harderwijk moeite heeft om de roosters rond te krijgen.

Dat vindt Veenvliet ook: "Het weegt niet op tegen de hoeveelheid personeel die je kwijt bent op een toch al overbelaste spoedeisende hulp." Ook maakt de sluiting voor de huisartsenpost niet zo'n heel groot verschil.

Overdag ook sluiten?
Kan de spoedpoli overdag dan niet ook gesloten worden? Dat zeker niet, zeggen de twee. Veenvliet: "Ik zou het fijn vinden als de spoedpoli overdag gegarandeerd blijft. We willen niet dat dat beperkt zou worden. Dat zou wel echt een hele grote concessie zijn."

Dat heeft er ook mee te maken dat er overdag een stuk meer mogelijk is op de spoedpoli. Dan kunnen er niet alleen patiënten terecht met botbreuken of snijwonden, maar er is ook ruimte om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld een blindedarmontsteking.

Dat komt omdat er op dat moment ook medische specialisten zijn op de verschillende poli's die patiënten kunnen onderzoeken. Voor de patiënten die op die momenten komen is het volgens Veenvliet fijn dat ze niet naar Harderwijk hoeven.

Lastig te voorspellen
Dat het St Jansdal in eerste instantie toch besloot om 's avonds een spoedpoli te openen komt volgens Veenvliet mogelijk omdat het in het begin erg pionieren en uitproberen is geweest. Ook had niemand het gierende personeelstekort kunnen voorspellen.

Ook als Lelystad gaat groeien qua inwonersaantal zal er niet veel veranderen, zegt Netten. Voor de ingewikkelde medische problemen zijn mensen in een echt ziekenhuis met een spoedeisende hulp en intensive care gewoon beter op hun plek. "Gelukkig kunnen de meeste mensen met hun medische problemen op de huisartsenpost terecht en die blijft gewoon open."

St Jansdal: 'van te voren niet in te schatten'
Ziekenhuis St Jansdal laat weten dat de organisatie van te voren niet goed kon inschatten hoeveel mensen er 's avonds naar de spoedpoli zouden komen. Na de coronaperiode kon er pas een goed beeld ontstaan wat de aanwas voor het aantal patiënten.

Het ziekenhuis verwacht niet dat er snel weer een spoedpoli komt in de avonduren in Lelystad. Dan moet er significant wat wijzigen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel