Planten gestolen die daar speciaal waren neergezet voor mensen met visuele beperking: 'Heel zuur'

LELYSTAD • Wo 1 mei 2024 | 6:01 • Woensdag 1 mei 2024 | 6:01

Ze worden er moedeloos van. Telkens weer wordt nieuwe aanplant in het Bultpark in Lelystad weggenomen door onbekenden. Volgens voorzitter Peter Kouwenhoven van Stichting Bultparkcomité trekken onverlaten de planten gewoon zo met kluit en al uit de bakken.

Nu zijn er weer kronkelhazelaars en kleinbloemige sering gestolen. "Het is echt zo ontzettend vervelend", zegt Kouwenhoven. De planten die nu zijn gestolen stonden in de 'zintuigenbakken'. Dat zijn bakken met planten voor mensen met een visuele beperking. De plantendiefstal is al een paar jaar gaande.

Jaarlijks ruim 500 euro schade
Stichting Bultparkcomité werkt samen met verschillende organisaties zoals de gemeente Lelystad, wijkraad De Bolder en IVN Lelystad om het park te onderhouden en verbeteren. De aanplant wordt betaald met subsidies. Maar het comité betaalt de planten ook uit eigen zak. De schade loopt jaarlijks in de honderden euro's.

"Het is heel zuur dat je met een groep mensen je best doet om zo'n park mooi te maken en dat er mensen zijn die dat dan willens en wetens stuk komen maken". Volgens Kouwenhoven gaat het niet om vandalisme. "Er komen mensen die hier de planten komen stelen voor in hun eigen tuin. Koop lekker zelf je eigen planten".

Aangifte had geen effect
Het comité heeft er vorig jaar al eens aangifte van gedaan. Maar dat heeft geen effect gehad. "De politie komt vaker langs. Maar als die dieven een politieauto zien rondrijden, nou ja, dan wachten ze gewoon even een half uurtje", zegt Kouwenhoven.

De dieven zijn ook hondsbrutaal zegt hij. "Ik was hier eens aan het werk toen er iemand voorbijkwam met een bos lavendel. Ik vroeg hem toen wat hij aan het doen was. En die man antwoordde doodleuk dat het zijn planten waren. Maar toen ik even later ging kijken waren er toch echt planten gestolen."

Peter Kouwenhoven baalt enorm van de diefstal. Maar hij weigert daardoor het bijltje er bij neer te gooien. "We laten ons er niet door uit het veld slaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel