Hoe moet Flevoland er straks uitzien? Inwoners mogen meepraten

FLEVOLAND • Do 2 mei 2024 | 13:07 • Donderdag 2 mei 2024 | 13:07

Flevolanders kunnen vanaf komende maandag tot en met 17 juni meepraten over de toekomst van Flevoland van 2030 tot 2050. De provincie begint dan de eerste van meerdere inspraakprocedures voor de Omgevingsvisie.

In een Omgevingsvisie stelt de provincie vast welke activiteiten waar in de provincie kunnen. In de 38 jaar dat Flevoland als provincie bestaat is er in de lege polders steeds meer bijgekomen. Dat vraagt om keuzes over wat wel gewenst is en wat niet.

Nieuwe ontwikkelingen zijn onder meer de bouw van duizenden extra huizen, de aanleg van nieuwe stroomkabels, meer spoorlijnen en wegen, de inrichting van het landschap, de landbouw, of versterking van de dijken.

Daar komt de wens van Defensie bij om een kazerne, munitiedepots en oefenterreinen in Flevoland te vestigen. De Omgevingsvisie moet de vraag beantwoorden: kan dat allemaal wel?

Vorige versie uit 2017
De vorige keer dat de provincie zo'n plan opstelde was in 2017. Die Omgevingsvisie is toe aan een frisse blik op het gebied van het landschap, water, natuur, verkeer en vervoer en economie. Ook wordt gekeken naar welke gevolgen een activiteit kan hebben op de samenleving en hoe die kan worden versterkt.

Met de inspraakprocedure vanaf 6 mei hoopt de provincie zienswijzen van inwoners en belanghebbenden op te halen. De reacties worden meegenomen in een uitgebreider onderzoek naar de effecten op de omgeving, de zogeheten omgevingseffectrapportage.

In 2025 volgt nog een inspraakmoment over de voorlopige versie van de Omgevingsvisie. Het definitieve plan wordt begin 2026 vastgesteld.

Landelijk voorstel
Het Rijk is ook bezig met een landelijke Omgevingsvisie. Als bijdrage voor deze visie heeft Flevoland in december al een "Ruimtelijk Voorstel" naar Den Haag gestuurd.

Daarin hebben Provinciale Staten aangegeven dat het Rijk eerst moet garanderen dat er extra voorzieningen komen op het gebied van zorg, welzijn, onderwijs en cultuur. Anders wil Flevoland niet meewerken aan meer huizen, bedrijven en het opwekken van meer energie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel