Verhaal van Holocaustoverlevende hier te zien in 'Terug naar Birkenau'

ALMERE • Za 4 mei 2024 | 10:04 • Zaterdag 4 mei 2024 | 10:04

Vanavond om 20.00 uur herdenken we oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Naast verschillende herdenkingen in de provincie, wordt er op andere manieren aandacht gegeven aan de oorlogstijd.

Zo hebben theatergroep Suburbia, Ensemble Black Pencil en Omroep Flevoland samen een muzikaal en theatraal televisieprogramma gemaakt dat is geïnspireerd door het indrukwekkende getuigenis van Ginette Kolinka uit Frankrijk.

Bekijk de registratie hier:

Overleefd door toeval en geluk
In april 1944 werd Kolinka, toen negentien, samen met haar vader, een jonger broertje en een neefje in Marseille opgepakt en naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Als enige overleefde ze het, door toeval en geluk.

Na haar pensioen gaf ze haar ervaringen door aan schoolkinderen. "De leerlingen houd ik telkens voor: het komt allemaal door haat, pure haat." Op 94-jarige leeftijd schreef Kolinka haar getuigenis op in het boek Terug naar Birkenau. Inmiddels is de Française 99 jaar oud.

Het doel van haar boek is niet om een volledig verslag van Birkenau te geven, maar om te vertellen over de verschrikkingen zodat we die nooit zullen vergeten.

Ginette Kolinka

ANP
Uitvoering
Black Pencil maakte speciaal voor het televisieprogramma eigen gecomponeerde muziek en speelt ook werk van verschillende componisten. Drie jonge actrices vertellen en lezen teksten uit het boek.

De hele uitvoering Terug naar Birkenau is hierboven te zien en wordt op televisie voor en na de live uitzending van de Dodenherdenking uitgezonden. De gehele 4 mei programmering zie je hier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel