Kermis Emmeloord slachtoffer van vuurwerkbommen en antisemitisme: 'Daders kunnen bezoekje thuis verwachten'

EMMELOORD • Zo 5 mei 2024 | 14:19 • Zondag 5 mei 2024 | 14:19

Het is de nacht van vrijdag 3 mei; na een drukke kermisdag, verzamelen tientallen jongeren en jongvolwassenen zich opnieuw bij de kermis op De Deel in Emmeloord. Net als op donderdag loopt de avond uit op rellen. Niet alleen onder elkaar, ook de kermis-exploitanten en de politie zijn een doelwit. "Kermismensen zijn wel wat gewend, maar waren nu echt bang", verklaart René Duursma van de organisatie.

De jongeren lijken het vooral gemunt te hebben op de kermis-exploitanten -of 'kermisreizigers' zoals ze zichzelf ook noemen-. Ze krijgen de volle laag van de meer dan 100 relschoppers. Naast racistische scheldwoorden, krijgen ze ook stenen en zelfs vuurwerkbommen om de oren.

Leuzen als 'kankerzigeuner' of 'kankerjoden' zijn geen uitzondering, zoals te zien op rondgaande beelden.

Dag van dodenherdenking 'in teken van rellen'
"Daar heb ik geen goed woord voor over", aldus burgemeester Roger de Groot van de Noordoostpolder. Hij is al de hele dag bezig met de ongeregeldheden van de afgelopen dagen. Die begonnen volgens getuigen al op woensdag, maar escaleerden de daaropvolgende dagen; met vrijdagavond als kookpunt.

"We zijn hier niet in de ghetto hè, maar op het platteland."

— René Duursma, organisator kermis Emmeloord

Donderdag raakte de groep al slaags en moest de politie hardhandig ingrijpen. Om herhaling te voorkomen, greep De Groot vrijdag in; de kermis, die normaal tot 23:30 uur open zou zijn, moest om 20:00 uur de lichten uit hebben. Maar tevergeefs.

'Papa's en mama's' thuis belaagd
Bewapend met zwaar vuurwerk en stenen gaan de 'raddraaiers' ook vrijdagnacht tekeer. Deze keer niet alleen op de kermis zelf, maar ook bij de stand- en slaapplaatsen van de kermisfamilies. "Daar liggen papa's, mama's en kleine kinderen te slapen. Dat kan toch niet?!", reageert Duursma, duidelijk verontwaardigd.

Emmeloord 'niet voorbereid' op rellen
Dan rijst de vraag; hoe kan dit drie nachten op rij gebeuren? Burgemeester De Groot heeft een simpel antwoord: "We hadden dit niet verwacht in Emmeloord." Volgens de burgervader kon niemand dit zien aankomen, een beeld dat Duursma van de kermis onderschrijft. "We zijn hier niet in de ghetto hè, maar op het platteland. Dat kan toch niet?"

Naast burgemeester De Groot en René Duursma, baalt ook Atze Lubach-Koers van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders van de rellen. "Het is een unieke situatie dat zo'n grote groep dit doet." Iedereen is het met elkaar eens dat dit 'unicum' impact heeft op het veel meer kermissen.

Daders kunnen 'bezoek verwachten'
"Dit lijkt een opgezette actie tegen de kermis-exploitanten", verklaart Duursma. "We moeten dit met z'n allen gaan oppakken, want dit mag niet nog een keer gebeuren." Daar is ook Roger de Groot het mee eens. "We hebben beelden van de daders en ik kan één ding zeggen; die kunnen zeker een bezoekje thuis verwachten."

De kermis staat nog tot 5 mei op De Deel in Emmeloord. De burgemeester en de organisatoren zijn nog met elkaar in gesprek over toekomstige maatregelen om nieuwe rellen te voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel