Gorter (64) nog niet klaar met het openbaar bestuur: 'Ik ben overal voor in'

ZEEWOLDE • Ma 6 mei 2024 | 17:15 • Maandag 6 mei 2024 | 17:15

Gerrit Jan Gorter heeft al een paar jaar nagedacht of hij na januari wilde doorgaan als burgemeester van Zeewolde. Hij heeft het ook nog besproken met zijn vrouw, die vorig jaar juli overleed. Uiteindelijk heeft hij besloten niet voor een vierde termijn te gaan, zodat zijn opvolger nog ruim een jaar de tijd heeft om zich tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in te werken.

Dat zegt Gorter in een interview met Omroep Flevoland. De burgemeester kondigde zijn vertrek maandag aan. Eigenlijk had hij het besluit twee weken geleden genomen, maar hij wilde het nog niet bekendmaken. Anders zou dat de aandacht van Lintjesregen, de 4 mei-herdenking en 5 mei-viering wellicht afleiden. Gorter heeft zondagavond fractievoorzitters in de gemeenteraad geïnformeerd.

Nooit een sleur
Gorter is sinds januari 2007 burgemeester van Zeewolde. Al die jaren heeft hij nooit het idee gehad dat het werk een sleur werd en hij dingen voor de zoveelste keer meemaakte. "Er gebeurden elke keer dingen die daarvoor nog nooit waren gebeurd. Elke keer kwamen er nieuwe dingen voorbij, in positieve en negatieve zin. Dat geeft mij energie," aldus Gorter.

Onder Gorter haalde Zeewolde geregeld landelijk het nieuws. Landelijke politici, onder wie Geert Wilders, kwamen inspreken in de gemeenteraad over het geplande asielcentrum. Het datacentrum van Meta en recenter de plannen voor een kazerne van Defensie trokken ook de aandacht.

'Mooie gemeente'
Gorter verklaart die aandacht onder meer doordat Zeewolde een "hele mooie gemeente is, die mooi centraal gelegen is met enorm veel ruimte. Dan wordt daar door Jan en alleman en ook onze regering naar gekeken." Gorter merkt dat zijn telefoonnummer bij menigeen bekend is en hij wordt benaderd.

Tegelijk is Zeewolde niet een gemeente die alles slikt en die je opdrachten kunt geven, maar eentje waarmee je moet overleggen. Dat is een cultuur van nabuurschap die Gorter vanuit Raalte heeft meegenomen, maar ook de cultuur van samen ondernemen.

Gerrit Jan Gorter wil zich na zijn vertrek als burgemeester blijven inzetten voor het verenigingsleven. Hij zal dat niet in Zeewolde doen, om zijn opvolger niet voor de voeten te lopen. Ook gaat hij vrijwel zeker terug naar Raalte, waar zijn familie woont.

Beschikbaar
Omdat Gorter nog maar 64 jaar is als hij vertrekt, gaat hij nog niet met pensioen. Hij blijft beschikbaar voor het openbaar bestuur. Daarmee sluit hij niet uit dat hij als interim-burgemeester kan worden ingezet. "Ik ben overal voor in."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel