Kraggenburgers aan het woord in jubileumboek: 'Gekozen voor karakteristieke mensen'

KRAGGENBURG • Do 9 mei 2024 | 10:00 • Donderdag 9 mei 2024 | 10:00

Dik anderhalf jaar aan voorbereiding zit erin: het boek Karakteristiek Kraggenburg, ter ere van het 75-jarig jubileum van het dorp. Woensdagmiddag is het boek gepresenteerd tijdens de borrel in de feestweek. "We wilden het verhaal van vijftig karakteristieke Kraggenburgers vertellen, dat is wel gelukt", vertelt bedenkster Wilma van Beekhuizen.

Aan de hand van een lijst met namen is de redactie tot de vijftig mensen gekomen. Het plan lag al een aantal jaren op de plank. "Je krijgt ook namen vanuit het dorp door. Iedere Kraggenburger is uniek en karakteristiek, maar 1600 mensen interviewen ging wel wat ver", vindt Van Beekhuizen. Saamhorigheid is volgens haar typerend voor de Kraggenburger.

Land van Verwondering
Een van de verhalen is van Liesbeth Winters - Jonas, die zelf overigens ook heeft meegeschreven aan negen andere verhalen. Ze is sinds 1989 woonachtig in het dorp en heeft met het Land van Verwondering veel betekend voor de kerkelijke gemeenschap in Kraggenburg. Bij het Land worden verhalen uit de Bijbel verteld, waarna er over wordt gefilosofeerd.

"Ja, daar ben ik wel trots op, want dat komt uit mijn eigen brein", vertelt ze. "Kinderen gaan vervolgens knutselen, volwassenen tekenen wat het verhaal uit de Bijbel voor hen heeft betekend. En dat heeft Kraggenburg omarmd. We hebben daar een mooie plek van gemaakt, met elkaar."

De verhalen van de diverse mensen die ze heeft geïnterviewd maken indruk op Winters - Jonas. Ze is blij dat ze heeft meegewerkt aan het boek. "Je leert weer iedere keer wat nieuws over Kraggenburg en haar geschiedenis. Mensen naar voren luisteren, zo noem ik dat."

Feestweek ter eren van 75-jarig bestaan
De presentatie is tijdens de feestweek van Kraggenburg, waarbij er met diverse activiteiten wordt stilgestaan bij het 75-jarig bestaan. Winters - Jonas kijkt uit naar de revue, die komend weekend op het programma staat. In 2014 schreef ze mee aan de vorige editie en ook nu leverde ze een bijdrage. "Ik weet nog dat ik het fantastisch vond dat iets dat uit je eigen brein komt op het toneel wordt gespeeld. Dat is mooi om dat in echt te zien."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel