Traditie op Hemelvaartsdag: eiergooien in Tollebeek

TOLLEBEEK • Do 9 mei 2024 | 21:14 • Donderdag 9 mei 2024 | 21:14

Eiergooien, Tollebeek en Hemelvaartsdag, dat is een soort heilige drie-eenheid. Al voor de 46e keer vond het evenement donderdag plaats op de ijsbaan van het dorp in Noordoostpolder.

Jongeren19nu organiseerde het spektakel, dat enkele honderden toeschouwers trok. Een paar honderd eieren van een plaatselijke kippenboer vlogen op Hemelvaartsdag over de ijsbaan.

"We hebben vier verschillende klassen", legt Elien Ottink van de organiserende jongerenvereniging uit. "Nieuw dit jaar is het kippenkanon, een katapult waarmee een ei over een flinke afstand kan worden afgeschoten."

Overalls
De meesten van de tientallen deelnemers kozen voor de normale variant: een werper gooit het ei, een vanger vangt. "En dan is het natuurlijk de bedoeling dat het ei heel blijft", aldus Ottink. "Winnaar wordt dat duo dat daarbij de grootste afstand gooit."

Voor deelnemers die bang waren voor struif op hun kleren bij het niet succesvol vangen van een ei had de organisatie beschermende overalls beschikbaar.

Broer en zus
De wisseltrofee ging, net als vorig jaar, naar Yoël en Esmé Grootoonk uit Bant. Broer Yoël gooide, zus Esmé ving 62,50 meter verder het ei en hield het heel. Hun geheim? "Eigenlijk gewoon geluk denk ik", aldus Esmé. "We hebben niet geoefend in ieder geval."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel