Cel en tbs voor overval op bejaarden

ALMERE • Do 9 augustus 2012 | 14:38 • Donderdag 9 augustus 2012 | 14:38

Een 18-jarige Almeerder is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor een serie woningovervallen op hoogbejaarden in de Kruidenwijk in Almere.

Tegen hem was 12 jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie. Omdat de kans groot is dat de man na alleen een gevangenisstraf weer de fout in gaat, is een kortere celstraf opgelegd met tbs en dwangverpleging. Gezien de jonge leeftijd van de man vindt de rechtbank het belangrijk dat die behandeling niet te lang op zich laat wachten.

De Almeerder pleegde de overvallen of alleen of met andere jongens, in de leeftijd van 17 tot 21 jaar. Een 18-jarige dader heeft een celstraf van zes jaar gekregen. Een 21-jarige kreeg 2,5 jaar cel. Er zijn ook twee minderjarige overvallers. Zij zijn tot 20 maanden jeugddetentie en 18 maanden jeugddetentie veroordeeld. Ook krijgen zij allebei een jaar lang intensieve behandeling om te voorkomen dat ze opnieuw de fout in gaan. Een laatste, zesde dader kreeg 60 uur werkstraf. Hij had alleen van het geld geprofiteerd dat was verdiend bij de woningovervallen, maar er zelf niet aan mee gedaan.

De slachtoffers, die wonen in een seniorenwoning, zijn volgens de rechtbank bewust gekozen door de daders. Ze zijn met wapens bedreigd. De hoogbejaarde slachtoffers hebben nog steeds last van de overvallen. Ook heeft de serie woningovervallen voor gevoelens van angst en onveiligheid gezorgd in de samenleving, aldus de rechtbank.



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel