Locaties proefboringen schaliegas geselecteerd

NOORDOOSTPOLDER • Vr 1 maart 2013 | 11:41 • Vrijdag 1 maart 2013 | 11:41

Marknesse en Luttelgeest zijn door het Britse bedrijf Cuadrilla Resources uitgekozen als mogelijke locaties voor een proefboring naar schaliegas. De komende weken wordt onderzocht of daar veilig geboord kan worden.

De locatie bevindt zich in Marknesse aan de Voorster Tocht bij de Voorsterweg en in Luttelgeest vlakbij de Kalenbergerweg, aan de Marknessertocht.

Schaliegas is een aardgas dat met een omstreden methode te winnen is uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Er bestaan zorgen over drinkwatervervuiling, trillingen, bodemdaling en gaslekken.

Cuadrilla laat onderzoeken wat de effecten van de boringen zijn op bepaalde beschermde diersoorten. Uiteindelijk zal het bedrijf één van de twee plaatsen kiezen voor de proefboring.

Ondertussen voert het Ministerie van Economische Zaken landelijk onderzoek uit naar de mogelijke gevolgen en risico's van het boren naar schaliegas. Dat onderzoek moet uitwijzen of er in de toekomst geboord mag worden in Nederland. Dit mag nu nog niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel