Historisch: Almere City promoveert naar eredivisie na zege op Emmen

ALMERE • Zo 11 juni 2023 | 20:02 • Zondag 11 juni 2023 | 20:02

Almere City FC heeft geschiedenis geschreven door voor het eerst in de clubgeschiedenis te promoveren naar de eredivisie. De Almeerders zijn over twee wedstrijden te sterk voor FC Emmen in de finale van de play-offs. Na de 2-0 zege in Almere afgelopen dinsdag, is de ploeg van Alex Pastoor zondagavond met 1-2 te sterk voor de Emmenaren.

Trainer Alex Pastoor:

Dat Almere na de zomer voor het eerst in 18 jaar betaald voetbal uitkomt op het hoogste niveau, dankt het aan een uitmuntende start in de tweede helft. Aan de Oude Meerdijk in Emmen scoren de bezoekers binnen luttele minuten twee keer. Eerst is het Rajiv van La Parra, die opnieuw als spits aan de wedstrijd mag beginnen, die de bal binnenglijdt uit een voorzet van Anthony Limbombe.

Clubeigenaar Lesley Bamberger:

Niet lang daarna is het Limbombe die een vrije trap in de muur schiet, waarna Jorrit Smeets de rebound fraai via de binnenkant van de paal binnenschiet: 0-2. Die tegenslag komt Emmen niet meer te boven, al zorgt Jari Vlak al snel voor een aansluitingstreffer (1-2). Emmen probeert het wel in de slotfase, maar echt in gevaar komt Almere niet meer. Even lijkt de thuisploeg een paar minuten voor tijd nog een penalty te krijgen na een vermeende overtreding op Ole Romeny, maar de VAR annuleert deze.

Jorrit Smeets:

Weinig spektakel voor rust
Over de eerste helft in Emmen heeft niemand het meer. Daarin gebeurt vrij weinig voor beide doelen. Het belangrijkste wapenfeit is van Jeremy Antonisse, maar zijn schot namens de thuisploeg spat uiteen op de paal. Almere kan er, behoudens een gevaarlijke voorzet van Limbombe, weinig tegenoverstellen. De bezoekers hoeven ook niet dankzij de 2-0 voorsprong van afgelopen dinsdag die ploeg heeft opgebouwd.

Rajiv van La Parra:

Dankzij de snelle doelpunten na rust zal in Almere daar niemand om malen. Na het laatste fluitsignaal barst het feest op het veld en in het uitvak los. Na jarenlang Oss, Helmond en Telstar te hebben bezocht, mag Almere na de zomer aantreden tegen Ajax, Feyenoord en PSV.

Lees hier het wedstrijdverloop terug van de tweede finale in Emmen.