"Ik had in Gaza geen leven meer"

Almere 3 november 2015
"Ik had in Gaza geen leven meer"
"Ik had in Gaza geen leven meer"
"Ik had in Gaza geen leven meer"
De 24-jarige Abed Al Qader uit Palestina heeft na een jaar een sociale huurwoning in Almere Buiten gekregen. Hij zegt nu echt met zijn leven te kunnen beginnen, want in de Gazastrook was het uitzichtloos. "Ik had daar geen leven meer. Wij hadden geen gas, geen elektriciteit en geen water."

Abed woonde met 25 familieleden in een oud huis met vier kamers. Zijn vader werkte in Israël. Zo'n vijftien jaar geleden verloor hij zijn werk nadat de grens met Israël dicht was gegaan. Nu verbouwt zijn vader zelf groenten om te kunnen eten. "Er was veel armoede en we hadden een grote familie."

Samen met zijn oom vertrok Abed naar Libië. Ze liepen dagenlang door Egypte en er werd bij de grens op hen geschoten. Toen het leven in Libië ook geen perspectief meer bood, gingen ze in een propvolle boot naar Italië. Ook dat was volgens Abed gevaarlijk maar hij had het allemaal over voor een beter leven. "Ik kan nu een nieuw leven beginnen. Ik wil geen geld. Ik ben in staat om te werken, om zelf geld te verdienen."

Dit is één van de verhalen van de asielzoekers in het AZC van Almere. Klik hier voor de andere artikelen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer