Koningsdag in Noordoostpolder: dit is er te doen in jouw gemeente

NOORDOOSTPOLDER • Vr 26 april 2024 | 13:12 • Vrijdag 26 april 2024 | 13:12

Pak de oranje truien en hoedjes maar vast uit de kast, want morgen is het Koningsdag. In alle gemeentes in Flevoland is het volop feest, zo ook in Noordoostpolder.

In dit bericht zetten wij voor jou op een rijtje waar je feest kunt vieren en wat er te doen is.

Organiseer jij iets leuks met Koningsdag, maar staat het nog niet hiertussen? Laat het ons weten! Je kunt ons WhatsAppen op 0320-285 050.

Bant
Koningsdag in Bant begint om 11:00 uur met het hijsen van de vlag samen met FBCR. Een kwartiertje later is er een versierde fietsenoptocht met aansluitend een kleedjesmarkt. Om 16:00 uur begint een pubquiz. Dit alles gebeurt bij MFC de Akkers.

Creil
In Creil begint het feest om 09:45 uur met een welkomstwoord, het hijsen van de vlag en het zingen van het Wilhelmus. Daarna is er een ochtendprogramma, met onder meer een lawaai-fietsoptocht onder leiding van de fanfare mét prijsuitreiking, koffie met oranjekoek van de ondernemersvereniging en een kleedjesmarkt.

Vanaf 11:30 uur begint een puzzelrit. Rond 12:00 uur eindigt het ochtendprogramma en rond 16:00 uur kunnen de puzzelritformulieren worden ingeleverd. Een uurtje later is dan de prijsuitreiking van de tocht, met aansluitend een pubquiz en muziekbingo. 's Avonds is er een feestavond met als special guest: skinny & chunky orange beats. De organisatie roept inwoners van Creil op om te komen in hun foutste oranje-outfit.

Het hele programma speelt zich af in en bij De Ton.

Ens
Om 09:30 uur begint het Koningsfestijn in Ens. Dan mogen inwoners van het dorp hun kleedjes en spulletjes uitstallen op de vrijmarkt. Om 10:00 uur volgt de Aubade bij de katholieke kerk met Con Brio. Aansluitend worden er spelletjes gespeeld en wordt de kleedjesmarkt geopend op het kerkplein bij 't Gebouwtje. Om 12:00 uur is het programma afgelopen.

Daarnaast is op het Oogstveld de jaarlijkse autocross. Deze begint om 11:00 uur.

Autocross Ens 2023

Emmeloord
Ook in Emmeloord zijn dit jaar veel activiteiten te vinden tijdens Koningsdag. Het feest begint om 10:00 uur. Dan wordt de Aubade gehouden op de kleine Deel bij de fontein. Ook start dan de vrijmarkt in De Lange Nering, de diverse activiteiten door het centrum en de Koningskermis op De Deel.

Espel
Wie in Espel wil uitslapen op Koningsdag, heeft helaas pech. Om 09:30 uur wordt het dorp wakker gemaakt met een lawaaioptocht met muzikale ondersteuning van Brassband De Zeeschelp. Om 09:45 volgt de Aubade met het hijsen van de vlag.

Van 10:00 uur tot 12:00 uur kunnen de inwoners van Espel hun oude spulletjes verkopen op de rommelmarkt in De Ducdalf. Daar zijn ook oud-Hollandse spelletjes en er is een springkussen.

Om 19:30 uur wordt in de Ducdalf een pubquiz gehouden en is er na de quiz nog volop gezelligheid met een DJ.

Kraggenburg
Ook in Kraggenburg gaat de verjaardag van Koning Willem-Alexander niet zomaar voorbij. Om 10:00 uur wordt daar een woordje door de dorpsvoorzitter gedaan en wordt de vlag gehesen en met elkaar geproost. Daarna volgt een dansoptreden van de kinderen van Keith dance studio en worden de fietsen versierd.

Met die versierde fietsen moet natuurlijk geshowd worden, dus wordt daarna een rondje door het dorp gedaan. Ook is er koffie, thee en een poffertjeskraam aanwezig.

De activiteiten worden gehouden naast de kerk en op het schoolplein.

Luttelgeest
Inwoners van Luttelgeest kunnen tijdens Koningsdag ook al vroeg uit de veren om feest te gaan vieren. Om 09:30 uur wordt bij De Bosfluiter de vlag gehesen. Om 10:00 uur begint de vrijmarkt en zijn er diverse oud-Hollandse spelletjes te spelen.

Tijdens de vrijmarkt zal Melodia zorgen voor de muziek. Om 11:30 uur is de vrijmarkt voorbij, maar het feest nog niet. In de middag start namelijk om 13:30 uur het stratenvolleybaltoernooi. Om 16:00 uur is er muziek van Vonk en kornuiten en een half uurtje later (tegen betaling) een buffet door PRAGT events.

Stratenvolleybal Luttelgeest

Marknesse
Koningsdag in Marknesse begint om 10:00 uur met de Aubade aan de Markehof. Een halfuurtje later begint de fietsenoptocht. Deze duurt een halfuurtje en eindigt bij De Punt. Daar is vervolgens thee en koffie en een prijsuitreiking.

Om 11:30 uur begint de kleedjesmarkt en is er een open podium. Om 13:00 uur begint vervolgens de Dikke Fissa, en om 15:00 uur kunnen Marknessenaren borrelen 'met de buren'.

Nagele
In Nagele wordt om 11:30 uur de vlag gehesen bij het MFC in het dorp. Vervolgens maken de kinderen op hun versierde fietsen een rondje door het dorp. Voor de ouders is er aansluitend een oranjebittertje en een broodje ei.

's Middags wordt bekend welke Nagelees heeft bewezen alles te kunnen tijdens De Alleskunner van Nagele. Aansluitend is er een borrel in het dorp.

Alleskunner Nagele 2023

Rutten
De organisatie van Koningsdag in Rutten heeft dit jaar ook weer een boordevol programma gemaakt. En dat programma begint al om 08:30 uur 's ochtends met het klaarzetten van de vrijmarkt en het inleveren van taarten voor Heel Rutten Bakt. Dat gebeurt bij MFA het Klavier.

Om 09:00 uur wordt de vlag gehesen en begint de versierde fietsenoptocht met de fanfare. Een halfuurtje later start de vrijmarkt bij het MFA. Om 10:00 uur worden de ingeleverde taarten geproefd, waarna een uurtje later bekend wordt wie de Meesterbakker van Rutten wordt.

Wie van puzzelen houdt, kan om 12:30 uur meedoen met de autopuzzelrit bij de Ambachtstraat. Vanaf 16:00 uur is er een borrel bij het MFA en worden de prijzen van de puzzelrit uitgereikt.

Tollebeek
Het feest in Tollebeek begint op Koningsdag om 10:00 uur bij het plein van de Katholieke kerk. Na het hijsen van de vlag, wordt er een ronde door het dorp gedaan met allerlei toeters en bellen. De organisatie roept op om voor de lawaaioptocht je trekker, fiets of skelter te versieren.

Ook is er in het dorp een vrijmarkt.

Ben je benieuwd wat er in de andere gemeentes te doen is? Klik dan hier.

Op Koningsdag doet Omroep Flevoland live verslag van de diverse activiteiten in Flevoland. Volg onze live-uitzending tussen 08:00 uur en 14:00 uur op radio, tv, via de website of via de Omroep Flevoland-app. Ook kun je de festiviteiten volgen via ons liveblog. Stuur ons jouw leukste foto's of video's via WhatsApp op 0320-285 050, en misschien zie jij die ook wel terug in ons liveblog!

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel