"Extra geld voor rechtbanken niet voldoende"

Lelystad 21 november 2015
"Extra geld voor rechtbanken niet voldoende"
Het extra geld van het kabinet voor veiligheid en justitie is niet voldoende om de rechtbank in Lelystad zijn huidige functie te laten behouden. Dat zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak.

Door geldgebrek worden zeven rechtbanken in Nederland uitgekleed. Het gaat om de rechtbanken in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen. Onder meer rechtszaken met meerdere rechters worden verplaatst naar een andere rechtbank. Daartegen is veel verzet. Vanuit Lelystad is door de gemeente, personeel van de rechtbank en advocatuur een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft besloten fors te investeren in het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat jaarlijks om 250 miljoen euro. Dat is nodig om de begroting van het ministerie op orde te krijgen.

De Rechtspraak krijgt er volgend jaar 20 miljoen euro bij. Vanaf 2017 is dat 25 miljoen euro per jaar. De Raad voor de Rechtspraak is blij met het extra geld en zal op punten zeker verlichting geven, maar het is onvoldoende voor de getroffen rechtbanken, zegt Frits Bakker. De kwestie komt volgende week aan de orde in de Tweede Kamer.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer