Basisscholen Marknesse willen fuseren: leerlingenaantallen nemen af

MARKNESSE • Vr 26 april 2024 | 6:22 • Vrijdag 26 april 2024 | 6:22

De drie scholen in Marknesse willen vanaf augustus 2025 verdergaan onder één dak. Dat meldt de gemeente Noordoostpolder. De Zeester, Mariabasisschool en De Driesprong werken al samen maar willen nu fuseren vanwege de afnemende leerlingenaantallen.

Het doel is een samenwerkingsschool met oog op de toekomst. Nu zitten 103 leerlingen op de katholieke Mariabasisschool, 89 kinderen op de christelijke De Zeester en 52 op de openbare De Driesprong. Deze aantallen zijn laag, nemen af en met name De Driesprong raakt kwetsbaar, is de conclusie.

De Mariabasisschool

De Zeester

Commissie houdt identiteiten in de gaten
De scholen spraken sinds vorig jaar over een eventuele samenwerking. Belangrijk voor hen was dat hun identiteiten overeind blijven. Dat moet een zogenoemde 'identiteitscommissie' in de gaten gaan houden. Deze commissie geeft gevraagd en ongevraagd advies over de gang van zaken binnen de samenwerkingsschool.

De Zeester, Mariabasisschool en De Driesprong vallen al geruime tijd onder dezelfde en enige scholenstichting in Noordoostpolder, Aves. Deze stichting heeft meerdere samenwerkingsscholen waaronder in Rutten. De ervaringen zijn positief omdat ook in Rutten zo'n commissie actief is, zegt de gemeente.

B en W is akkoord, nu gemeenteraad nog
Het college van B en W staat achter de fusie in Marknesse. Nu moet de gemeenteraad nog goedkeuring geven. De scholen hopen voor de zomer op duidelijkheid. Dan kunnen de voorbereidingen beginnen waarna het nieuwe gebouw volgend jaar de deuren moet openen. Waar dit gebouw moet komen is niet duidelijk. 

Elders in Noordoostpolder, in Creil, gaan de basisscholen vanaf augustus samen verder onder één vlag. Ook in dat dorp nemen de leerlingenaantallen af. In Ens en Bant wordt nog nagedacht over een eventuele samenwerking tussen de basisscholen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel