OM: Ansa geen fraudefabriek

Lelystad 13 mei 2016
Zorgkantoor Ansa was geen fraudefabriek. Daarom is in hoger beroep een veel lagere straf tegen de ex-directrice van het zorgkantoor geëist. Dat zegt persofficier Gerard Robben van het Openbaar Ministerie. De ex-directrice kreeg in 2012 van de rechtbank 2,5 jaar cel opgelegd. Nu eist het OM een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar.

In eerste instantie vergeleek het OM Ansa met grote fraudeurs zoals Palminvest. Daar komt het OM nu op terug: "Ansa is niet uitsluitend en alleen opgezet om geld binnen te harken. Er is ook zorg verleend", aldus Robben. Het hoger beroep loopt al sinds 2012. De lange duur ervan is ook een reden om een lagere straf te eisen.

Justitie blijft er wel bij dat Ansa misbruik heeft gemaakt van de wirwar van regels rond de PGB's. Vorderingen die gedupeerde klanten van het zorgkantoor hebben ingediend en die door de rechtbank zijn gehonoreerd, moeten dan ook terugbetaald worden. De ex-directrice is in 2012 ook veroordeeld om 3 miljoen euro aan de Staat terug te betalen. Daartegen is ze ook in hoger beroep gegaan. Die zaak moet nog dienen voor het gerechtshof.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer