Vluchtelingen krijgen sneller huis

Flevoland 5 juli 2016
Het lukt gemeenten steeds beter om vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan een huis te helpen. In de eerste helft van 2016 moest voor een recordaantal van 475 vluchtelingen een huis worden gezocht en dat hebben de Flevolandse gemeenten ruim gehaald. Dat er zoveel huizen nodig zijn komt doordat veel mensen naar Nederland zijn gevlucht voor het geweld in Syrië.

Achterstanden
Ondanks de goede score dit jaar, kampt Flevoland toch nog met een achterstand uit 2015. Er zijn nog steeds zo'n 200 vluchtelingen die recht hebben op een huis, maar moeten wachten. Alleen op Urk en in Zeewolde en Lelystad is geen of bijna geen achterstand. 

Inhaalslag Almere na belofte
De grootste gemeente van Flevoland had enorme achterstanden bij het huisvesten van de zogenaamde vergunninghouders. Wethouder Herrema heeft beloofd dat hij de wachtlijst van 2015 dit jaar wegwerkt. Dat is nog niet gelukt, maar als Almere in het tempo van de laatste maanden doorgaat, slaagt de Almeerse wethouder in zijn missie. In mei en juni kregen maar liefst 150 vluchtelingen een huis in Almere.

Uitdaging
Ook in de tweede helft van dit jaar moeten weer 475 vergunninghouders een huis krijgen. Er blijft dus veel werk aan de winkel voor de gemeenten en de woningbouwcorporaties. De laatste maanden werken ze beter samen om huizen te zoeken. Vluchtelingen die op de wachtlijst staan blijven in een asielzoekerscentrum en houden daar weer plaatsen 'bezet'. Lelystad maakte een uitzondering door een groep mannen uit Eritrea naar een hotel te verplaatsen. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer