Burgemeester verbaasd over advies sluiting gevangenis

Almere 19 juli 2016
Gevangenis Almere
Burgemeester Franc Weerwind is ernstig verbaasd over het advies om de gevangenis in Almere te sluiten. Volgens hem druist een sluiting van de penitentiaire inrichting in tegen de afspraken die met de rijksoverheid zijn gemaakt over de groei van de stad en de daarbij behorende voorzieningen en werkgelegenheid. Hij gaat dan ook in gesprek met het ministerie.

Bij sluiting gaan er banen verloren
De gevangenis Almere Binnen brengt volgens Weerwind veel werkgelegenheid met zich mee en die wil de burgemeester niet verloren laten gaan. Er werken zo'n 250 mensen. Daarvan komen er volgens de burgemeester circa 140 uit Almere en 35 uit Lelystad. Verder levert de instelling ook werk op voor toeleveranciers.

Waarom moeten gevangenissen sluiten?
De Dienst Justitiële Inrichtingen adviseert de Tweede Kamer om de komende jaren acht gevangenissen te sluiten, waaronder die in Almere. Dit heeft te maken met leegstand in de cellen, onder andere door het opleggen van lagere straffen en de vergrijzing.

Staatssecretaris Dijkhoff zegde toe in elk geval deze kabinetsperiode geen gevangenissen te sluiten. Een nieuw kabinet moet besluiten hoe om te gaan met de leegstand van de cellen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer