Nieuwe EU-regels voor Urker vissers

Urk 3 augustus 2016
Nieuwe EU-regels voor Urker vissers
Urker vissers krijgen op de Noordzee te maken met nieuwe regels voor de vangst van schol en tong. De Europese Commissie heeft woensdag een nieuw beheerplan voor de Noordzeevisserij aangekondigd.

Het nieuwe plan vervangt bestaande afspraken over de vangst van schol, tong en kabeljauw. Doel is de visstand op een duurzaam niveau te houden. De Europese Commissie gaat hierbij per soort uit van een onder- en bovengrens en kan ingrijpen als een vissoort in gevaar komt. Eerder gemaakte afspraken over de aanlandplicht maken deel uit van het beheerplan.

Het voorstel moet nog met de verschillende landen en regionale overheden worden besproken. Bijna driekwart van de visserijsector krijgt met het plan te maken.

In een eerste reactie zegt visserijcooperatie VisNed op Urk blij te zijn met het voorstel, omdat er lang over is gepraat en het verouderde afspraken vervangt. VisNed hoopt op heldere quota voor de zes belangrijkste vissoorten, waaronder schol en tong. De organisatie komt na bestudering van het voorstel met een nadere reactie.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer