Wethouder teleurgesteld over besluit Suburbia

Almere 3 augustus 2016
Theatergroep Suburbia
De beslissing van het Fonds Podiumkunsten om géén geld meer te geven aan het Almeerse theatergezelschap Suburbia is ook bij de gemeente hard aangekomen. Dat zegt wethouder Frits Huis. Hij is teleurgesteld in het besluit, en benadrukt dat de gemeente weinig kan betekenen. "Het voelt als een amputatie, cultureel gezien dan."

Afgewezen
Dinsdag maakte het landelijke Fonds Podiumkunsten de subsidies voor de komende vier jaar bekend. De aanvraag van de Almeerse theatergroep Suburbia van ruim 400.000 euro werd afgewezen.

Gesprek met de minister
Huis sprak een maand geleden nog over de culturele instellingen in de stad met minister Jet Bussemaker. Daarbij was ook de directeur van het Fonds Podiumkunsten aanwezig. "Daar hebben wij ons hard gemaakt voor onze theatergezelschappen. Er is helemaal niet naar ons geluisterd. Het gaat er het ene oor in en het andere weer uit", aldus Huis.

Onrecht
Suburbia is niet de enige theatergroep die geen subsidie meer krijgt van het fonds. Van de 212 aanvragers viel meer dan de helft af. Toch vindt de wethouder dat vooral Almere onrecht wordt aangedaan. Hij denkt dat het fonds maatwerk moet leveren. Het fonds wil vernieuwen en verjongen, maar volgens Huis leent Almere zich daar niet voor. Dit omdat de stad zelf nog erg jong is. Daar had het fonds wat hem betreft beter naar moeten kijken.

Geen financiële hulp
Huis geeft aan dat de gemeente financieel gezien weinig kan betekenen voor Suburbia. Almere geeft al een subsidie, maar dat bedrag zal niet omhoog gaan om het gemis van de landelijke bijdrage te compenseren. Daar is op dit moment geen geld voor, zegt Huis.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer