Gemeente wil huisvesting arbeidsmigranten legaliseren

Noordoostpolder 30 augustus 2016
Procedures worden versneld
De gemeente Noordoostpolder gaat de procedures versnellen voor vergunningaanvragen voor het huisvesten van groepen arbeidsmigranten. Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis.

Werkgevers zoals fruittelers worden opgeroepen om aanvragen te doen voor het legaliseren van bijvoorbeeld een tijdelijke woon-unit op hun erf. Wethouder Wiemer Haagsma zegt dat het beleid tot nu toe behoorlijk streng was, waardoor er nog veel illegale situaties zijn terwijl er geen overlast is. Ook klagen werkgevers dat de procedures lastig zijn.

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel arbeidsmigranten in Noordoostpolder nu illegaal gehuisvest zijn en wat het meest wenselijke vergunningenbeleid is. Een recent evaluatierapport van het externe bureau BMC hierover bood onvoldoende informatie, aldus het kritische oordeel van zowel raad als college.

De gemeente gebruikt het rapport daarom niet als basis, maar gaat stapsgewijs aan legalisering werken. Per aanvraag wordt beoordeeld of de woonsituatie fatsoenlijk genoeg is. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer