Friezen boos over lampjes windmolens

Noordoostpolder 27 september 2016
Bewoners van de Friese IJsselmeerkust zijn een petitie begonnen tegen de verlichting van windmolens in de Noordoostpolder. De rode en witte lichten moeten vliegverkeer attent maken op de molens maar worden door bewoners als zeer storend ervaren.

De lampjes knipperen 's avonds waardoor bewoners het gevoel hebben dat hun omgeving is veranderd in een 'industriegebied'. De lampen van 86 turbines van Windpark Noordoostpolder zouden tot op een afstand van vijftig kilometer te zien zijn.

Piebe Piebenga van de Nederlandse vereniging voor omwonenden van windmolens (NLVOW) vraagt zich af hoeveel nut de verlichting 's nachts heeft. Volgens hem zijn militaire vliegtuigen en hulpdiensten uitgerust met nachtzichtapparatuur. "Dus voor wie zijn die lichten er dan?" 

De petitie is een initiatief van Dorpsbelang Nijemirdum, Dorpsbelang Sondel en de NLVOW. De bezwaarmakers willen klachten verzamelen en daarmee naar de provincie en Rijksoverheid stappen. Ze vragen zich of er geen alternatief gevonden kan worden voor de verlichting.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer