Commotie om illegale huwelijken Al Raza moskee

Almere 10 oktober 2016
Er is commotie ontstaan na tv-opnamen van SBS 6 over de Almeerse Al Raza moskee. Voor het programma Undercover in Nederland deed een vrouw alsof ze daar met een moslim wilde trouwen die al 2 vrouwen heeft. 

Verborgen camera
In de Al Raza moskee wordt met een verborgen camera vastgelegd dat de voorzitter van de moskee wil meewerken aan het huwelijk, ook al is hem duidelijk dat er niet volgens de Nederlandse wet wordt getrouwd. Volgens islamitisch gebruik mag een man in totaal met vier vrouwen trouwen.

Onderzoek
Het Openbaar Ministerie en de politie gaan onderzoek doen naar de gang van zaken in de Almeerse moskee. Polygamie, het trouwen met meerdere partners tegelijk, is illegaal in Nederland.

Kamervragen
Na de uitzending hebben het CDA en de SP kamervragen gesteld over de situatie. Volgens de Nederlandse wet mag een religieus huwelijk alleen plaatsvinden als er ook een burgerlijk huwelijk aan vooraf is gegaan. De VVD wil een wetswijziging om hogere straffen op te kunnen leggen. 

Geschrokken
Burgemeester Franc Weerwind heeft het bestuur van de moskee uitgenodigd voor een gesprek. Hij is ernstig geschrokken en hij wil uitleg over de gang van zaken. De PVV in Almere heeft een debat aangevraagd.

Verkeerde moskee
De Omar Ibn Al Khattab moskee in Almere is woest op SBS 6. Omdat de programmamakers eerst het verkeerde adres hadden doorgekregen maakten zij ook opnamen van de Omar Ibn Al Khattab moskee. Die beelden zijn ook uitgezonden. De moskee in Almere Buiten eist een rectificatie en overweegt juridische stappen omdat hun 'goede naam en imago zijn aangetast.'


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer