Protest tegen komst statushouders in Tussen de Vaarten

Almere 21 oktober 2016
Buurt zou tegen de komst van de Syrische mannen zijn
In de Almeerse wijk Tussen de Vaarten is een pamflet verspreid waarin bewoners worden opgeroepen zich te verzetten tegen de huisvesting van alleenstaande Syrische mannen in de wijk.

Zo'n 160 huishoudens in Tussen de Vaarten kregen onlangs een brief van de gemeente. Daarin staat dat in een pand aan de Johan Jongkindstraat 22 statushouders worden ondergebracht. Ook in twee woningen aan de Govert Flinckstraat komen 12 statushouders te wonen.

Brief is opnieuw verspreid
Een buurtbewoonster heeft deze brief donderdag opnieuw verspreid en er met stift aan toegevoegd dat de buurt de mannen niet zou willen. Zij richt zich met name tot ouders in de wijk, omdat het pand waarin de statushouders komen tegenover twee scholen staat.

De bezwaarmaakster vindt dat de gemeente te weinig buurtbewoners op de hoogte heeft gebracht. Ze heeft de brief daarom ook verspreid op adressen waar de oorspronkelijke brief van de gemeente niet bezorgd is. Volgens de vrouw vinden veel buurtbewoners dat de gemeente omwonenden niet genoeg bij het besluit heeft betrokken. 
Verschillende buurtbewoners hebben een verslaggever van Omroep Flevoland laten weten dat zij tegen de komst van de statushouders zijn. De tegenstanders willen hun verhaal niet voor de camera doen.

Tegengeluid
Een aantal buurtbewoners spreekt op Facebook zijn afkeuring uit over de opnieuw verspreide brief en oproep om bezwaar te maken. Buurtbewoonster Aya Selman vraagt zich af wat de mensen in haar 'walgelijke buurt' bezielt om een dergelijke brief te verspreiden.

Bijeenkomst
Dinsdag 25 oktober is er 's avonds in basisschool Het Palet een bijeenkomst voor direct omwonenden. De gemeente en Kwintes, dat de woonbegeleiding gaat doen, zijn daar aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Volgens de gemeente hebben 13 huishoudens aangegeven dat ze naar de bijeenkomst komen.

Of dat er meer worden, nu de bezwaarmakers de brief in een groter gebied hebben verspreid, kan een woordvoerder moeilijk inschatten. Volgens hem is het vooral belangrijk dat de direct omwonenden de gelegenheid krijgen om met gemeente en Kwintes in gesprek te gaan. 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer