Geheim rapport legt problemen jeugdzorg bloot

Almere 14 november 2016
Geheim rapport in bezit van Omroep Flevoland
De contracten die Almere afsluit met jeugdzorgaanbieders zijn te vaag, de begroting is ondoorzichtig en Almere betaalt meer dan andere gemeenten voor dezelfde zorg. Dat valt af te leiden uit een nog geheim rapport dat adviesbureau KPMG heeft opgesteld. 

Tussen zorgaanbieders en de gemeente Almere worden nauwelijks afspraken gemaakt over hoe lang een zorgtraject mag duren. Dat geldt ook voor het maximale bedrag dat aan behandelingen besteed mag worden. Dat maakt het lastig om de kosten beheersbaar te houden, constateert KPMG.

Almere betaalt meer dan andere gemeenten
Ook scherp inkopen is een punt van zorg in Almere. De tarieven die de gemeente betaalt voor sommige onderdelen van de jeugdzorg liggen 14 procent hoger dan in een richtlijn voor gemeenten wordt geadviseerd. 

Verder is de begroting van de jeugdzorg niet transparant, stelt KPMG. Zo kun je niet duidelijk zien hoe de kosten zijn opgebouwd.

Miljoenen bezuinigen
Almere wil de komende vier jaar ruim vijf miljoen euro bezuinigen op jeugdzorg omdat de kosten de pan uitrijzen. Vorige maand wilde het college van burgemeester en wethouders nog een opnamestop voor de duurste vormen van jeugdzorg afkondigen omdat het budget van 2016 op was. Onder druk van de gemeenteraad werd dit teruggedraaid.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer